Кабинетът разпредели близо 2.2 милиарда лева от излишъка

  • 01 декември 2016 06:18

  • 10153
  • 9
Кабинетът разпредели близо 2.2 милиарда лева от излишъка
© Novini.bg

С две свои решения вчера правителството успя да "намести" около 2.2 милиарда лева от излишъка.

1 милиард ще получи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Още 1 милиард и 177 милиона лева отиват в Министерството на енергетиката. С тях ще бъде платено поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене". По прогнозни данни на финансовото министерство бюджетният излишък в края на октомври бе 3.4 милиарда лева. Според закона за бюджета за 2016 г. държавата може да си позволи дефицит до 1.8 милиарда лева, тоест и след днешните плащания остава "резерв" от около 3 милиарда лева.

С отпуснатия милиард "безплатно" ще бъдат санирани блокове със 147 761 апартамента, в които живеят 340 705 души, аргументират се от МРРБ. Парите са предвидени за покриване на заемите, които осигури Българската банка за развитие (ББР) за плащане по програмата, която се изпълнява с държавна гаранция. Според данните на МРРБ досега са сключени 2019 договора, по които ще се обновят тези жилища - с обща РЗП от близо 11.4 млн. кв. м. Към 18 ноември сключените договори между общините и изпълнителите по дейностите са за около 983 млн. лв. С решението на правителството в оставка ще се разплатят блоковете, за които са подписани договори, и за които вече има напреднала фаза на подготовка с финансови разчети в рамките на 1 млрд. лв. Плащанията ще се извършват и догодина, когато ще продължи санирането на одобрените сгради.

Това означава, че милиардът е почти изчерпан. По тази причина преди седмица регионалният министър Лиляна Павлова препоръча на кметовете да не подписват нови договори и да се въздържат от обявяване на нови търгове за още жилищни сгради. Тогава тя се аргументира с това, че следващите управляващи ще решат дали да продължат програмата, да гласуват още пари и съответно да се сключват нови договори. Във все още неприетия бюджет за 2017 г. отиващото си правителство е записало "под черта" 1 милиард лева за санирането. И вчера министър Павлова заяви от името на колегите си в кабинета, че те са убедени в ползата от програмата.

601.61 милиона евро, или около 1.177 милиарда лева, бяха преведени на министерството на енергетиката. От ведомството парите ще отидат към Националната електрическа компания (НЕК), за да може тя да изчисти дълга си към руската "Атомстройекспорт" по делото "Белене". През есента депутатите гласуваха държавата да отпусне безлихвен кредит на НЕК, с който тя да погаси борча си за поръчаното, но неплатено оборудване за втората атомна централа.

Парите обаче няма да попаднат директно в сметките на НЕК. Причината е, че министерството все още очаква одобрение от ЕК, преди да отпусне безлихвения заем за електрическата компания. Брюксел трябва да даде съгласието си за това и да излезе с позиция, че не става дума за държавна помощ. Във вторник говорител на ЕК заяви, че решението за отпускане на държавен заем е в компетенциите на българското правителство, но не уточни има ли проблем с нерегламентираната държавна помощ и кога ще има официално решение на Брюксел. Ако НЕК успее да плати цялата сума от около 600 млн. евро на руснаците, Москва ще опрости лихвите по делото в размер на около 24 млн. евро. От НЕК се очаква да върне сумата на министерството на енергетиката в срок от седем години. При гласуването на закона преди повече от месец обаче не стана ясно точно какво предвижда погасителният план и дали затъналата в дългове компания ще може да си го позволи.

Досега са санирани и пуснати 119 сгради, а по други 441 са започнали строителни работи. 337 сгради имат сключени договори с избран изпълнител и за тях предстои откриването на строителните площадки. До края на 2016 г. се очаква да бъдат въведени в експлоатация 481 сгради на обща стойност над 493 млн. лв. По данни на МРРБ в момента са регистрирани 4927 сдружения на собствениците, подадени са 3997 и са одобрени 3441 заявления за интерес и финансова помощ. Сключените договори между сдруженията и общините са 3397, а подадените искания за финансиране пред ББР са 3357. Сключените тристранни договори за целево финансиране са 2019. На 1805 сгради са извършени технически обследвания и обследвания за енергийна ефективност, за 897 сгради са сключени договори и са избрани изпълнители за инженеринг и строително-монтажни дейности, пише в. Сега.

България вероятно ще трябва да плаща транспорта, застраховката и митническите такси за реакторите на Втора атомна. Сметката ще набъбне допълнително и от това, че първият от тях е готов, но вторият е изработен на 90%. Засега не е ясно дали и колко ще трябва да плати допълнително България, тъй като информацията е конфиденциална, става ясно от отговор на министъра в оставка Теменужка Петкова. Въпросът към нея е зададен от бившия икономически министър Драгомир Стойнев от БСП, който се интересува кой ще поеме разходите за транспортирането на реакторите към България.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
10153 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
У

2016.12.03 | 09:55

9
Ударно харчат престъпниците. След тях потоп. Не им дреме за България и българите. Ще откраднат половината от 3 млд събрани "повече". Това са нашите пари от нашите данъци.

2016.12.03 | 09:55

8
Нали разправяте, че нямате морално право да управлявате. А да харчите за последно имате!
Бойко курвоооооооооооо

2016.12.03 | 09:55

7
Герберастите спряха строежа на Белене и сега ще плащат реактори, които няма къде да се монтират , а оня педал Добрев се прави на учуден , че му повдигат обвинение. По затворите ваща мама и боклуци дайба!
oooo

2016.12.03 | 09:54

6
Дали късата памет на горните драскачи стига поне до там, че да си спомнят кой поръча реакторите, които сега всички плащаме?! Или червената мъгла отдавна им е замъглила мозъците? Или си мислите, че някой ще ни ги опрости и ще минем метър, без да си платим?!?

2016.12.03 | 09:54

5
Спомням си само, че Бойко нарече Белене "един гьол" и спря строежа! И сега сме осъдени! Да Ви е Честито, Гробари!

2016.12.01 | 21:18

4
2 милиарда за СДС и нито лев за пенсионерите. Няма за коледни надбавки.
:)

2016.12.01 | 21:13

3
Парламентът даде картбланш за отпускането на държавна помощ за НЕК, която да изплати около 1.2 млрд. лв. неустойки към Русия за прекратения проект АЕЦ “Белене”. Така България формално ще изпълни задължението си по осъдителната присъда на международния арбитраж, произнесена през юни...
Пламен

2016.12.01 | 20:45

2
Дааа,а народа да го духа!
МутроСДС-то

2016.12.01 | 10:45

1
си разпределя плячката от престоя си на Дондуков.

Добави коментар

Водещи новини