Без консенсус завърши първата дискусия в парламента за мажоритарна избирателна система

  • 29 ноември 2016 17:38

  • 3238
  • 2
Без консенсус завърши първата дискусия в парламента за мажоритарна избирателна система
© Novini.bg

Представителите на инициативния комитет за националния референдум и депутатите от парламентарната правна комисия не успяха да достигнат до консенсус по време на дискусията за мажоритарна избирателна система.

Представителите на инициативния комитет заявиха, че нито един друг вариант, освен предложения в референдума - за мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, не трябва да бъде обсъждан. Според сценариста Тошко Хаджитодоров референдумът е показал ясно волята на народа и тя трябва да бъде приета от депутатите.

Народните представители, както и присъстващите експерти подчертаха, че резултатите от референдума не са със задължителен характер, а и във ВАС се води дело срещу решението на ЦИК.

Експертите се обединиха около позицията, че най-добре би било въвеждането на смесена система за гласуване, като най-често за пример беше давана тази в Германия. В държавите от Европейския съюз /ЕС/ не съществува мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, заявиха експертите. Повечето от гражданите на ЕС гласуват по пропорционална система, а в някои случаи - смесена. Според данните на Института за развитие на публичната среда система, като предлаганата в референдума може да бъде открита в страните Иран, Узбекистан и Туркменистан.

Бившият конституционен съдия Емилия Друмева изрази позицията, че въвеждането на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура би ни върнала 27 години назад, тъй като в страната ни е имало такава в периода 1953 - 1990 г.

От асоциация "Прозрачност без граници" представиха своя анализ, според който предложената система създава потенциал за увеличение на корупцията и купуването на гласове, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3238 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Tsch

2016.11.30 | 02:22

1
Прост народ-слаба държава

2016.11.30 | 02:22

2
Прости са ти гънките! Нямат завои и виражи!

Добави коментар

Водещи новини