Депутатите решиха на първо четене жилищно-спестовните влогове да могат да се наследяват

  • 25 ноември 2016 10:29

  • 2594
  • 0
Депутатите решиха на първо четене жилищно-спестовните влогове да могат да се наследяват
© Булфото

Депутатите създадоха възможност жилищно-спестовните влогове да могат да се наследяват по закон и чрез завещание. Това стана с приети на първо четене промени в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове, предложени от депутати от Реформаторския блок.

Измененията целят ускоряване и облекчаване на процеса по финансово компенсиране на жилищно-спестовните влогове чрез тяхната левова индексация, посочват вносителите в мотивите си. Предлага се размерът на бюджетната субсидия да бъде не по-малко от 20 млн. лв. годишно и се въвежда възможност за използване на правото на компенсация по този закон като платежно средство, с което правоимащите да могат да плащат дължими данъци и такси към държавата и общините. Предлага се и удължаване с две години на срока за заявяване на искане за изплащане на компенсация от лица, придобили или започнали изграждане на жилище. Вносителите искат и да се премахне крайният срок за изплащане на всички заявени претенции, който изтича в края на 2019 година.

В мотивите се посочва, че предложените изменения засягат 55 000 български граждани. Законопроектът не предвижда нови финансови задължения на държавата, освен вече съществуващите ангажименти към титулярите на лихвоточки, няма и допълнително финансово натоварване на бюджета.

Димитър Байрактаров /Патриотичен фронт/ заяви, че ще подкрепи законопроекта и призова всички в пленарната зала да направят същото. Държавата не е изпълнявала своите ангажименти към хората, притежаващи лихвоточки, отбеляза той. Според него тези промени са закъснели, но все още не било фатално късно проблемите да бъдат решени, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2594 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини