ДБГ: Мажоритарната система с абсолютно мнозинство в два тура е опасна за България

  • 24 ноември 2016 14:47

  • 1456
  • 4
ДБГ: Мажоритарната система с абсолютно мнозинство в два тура е опасна за България
© Булфото (архив)

Според партия ДБГ, част от Реформаторския блок /РБ/, мажоритарната избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура е опасна за България и ще доведе до лоши последици за българския демократичен процес.

Това заяви на брифинг в парламента депутатът от РБ Димитър Делчев. По думите му такава система ще доведе до това в парламента да влизат повече хора с прякори, тази система ще е по-скъпа и повече хора ще се чувстват непредставени. Най-вероятно ГЕРБ, БСП и ДПС ще спечелят от тази система, прогнозира той. Чуваме гласа на хората, които гласуваха на референдума, и знаем, че мажоритарният елемент в България не е достатъчно силен, заяви Делчев. Той припомни, че от РБ многократно са предлагали да няма праг за преференциите в листите. От ДБГ призоваха за сериозен дебат с участието на политическите партии и експерти за бъдещето на изборната система в страната. Според тях мястото за тази дискусия е Народното събрание.

В отговор на въпрос Делчев заяви, че РБ не бяга от мажоритарни избори и допълни, че блокът е спечелил от преференциите в изборите.
Антони Тренчев от ДБГ отбеляза, че немската избирателна система е много добра, но тя не може да бъде автоматично въведена в България. Тя е пропорционална със силен мажоритарен елемент, обясни той. Но там броят на депутатите не е един и същ при всеки избор, а в българската Конституция е записано, че народните представители са 240, поясни Тренчев. Призоваваме да не се поддаваме на популизъм, а да подходим отговорно, каза още той.

Последвайте канала на

БТА
1456 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.11.29 | 08:41

4
Доста по опасно е ако останат същите политици в НС.
дааа

2016.11.29 | 08:41

3
опасна за вас политиците!!!!!!!!!!

2016.11.29 | 08:41

2
Ти до вчера беше още студент бе, кога започна да знаеш кое е най-доброто за 6 000 000 души!

2016.11.24 | 17:20

1
нали вие я предложихте бе павиян турски

Добави коментар

Водещи новини