Арман Бабикян коментира оставката на Борисов, проекта на Радан и победата на Радев

  • 21 ноември 2016 12:16

  • 36018
  • 5
Арман Бабикян коментира оставката на Борисов, проекта на Радан и победата на Радев
©

ПР експертът Арман Бабикян даде интервю пред Novini.bg за изборните страсти след победата на Румен Радев и оставката на правителството. Той посочи кой е най-добрият вариант за служебен кабинет, както и какво очаква от десния проект на Радан Кънев.

- Намира ли се страната ни в политическа криза и кой трябва да състави служебния кабинет?

- Не сме в политическа криза и това, че част от политическата класа не е наясно със собственото си бъдеще не означава, че страната е в политическа криза. Тази криза по-скоро служи за заплаха като ситуация, отколкото е реалното състояние на страната ни. Да Ви припомня, че само преди две седмици България беше във великолепно положение според думите на управляващите. И сега е много странно, че именно те съобщават колко страшно става в страната и да предизвикват политическа олелия какво ще правим. Имаме действащ парламент, имаме избран нов президент в лицето на генерал Румен Радев, който е склонен и работи за това да има приемственост във властта и разбира се имаме правителство в оставка, което заради плановете на ГЕРБ е в такова състояние. Но това нито е първото правителство, което е подавало оставка, нито ще е последното.

- Изненада ли беше изборът за президент на Румен Радев, прогнозите бяха други?

- За мен този избор не беше изненада, защото натрупаното напрежение в годините на управление се изля в рамките на този вот, но щеше да се излее и във всеки първи вот, който предстоеше. Просто по хронология президентските избори първо предстояха. Така или иначе едноличното управление от една партия или по-скоро от един човек, дотегна на гражданите. И това беше най-нормалното развитие.

- Мъжество или безотговорност беше оставката на Бойко Борисов?

- Тази оставка е част от неговите лични решения, които обикновено не са съобразени нито със стабилността на държавата, нито с желанието на партията ГЕРБ, нито пък с желанието на така наречените му коалиционни партньори. Както виждате изказванията на Томислав Дончев са доста умерени, на Петър Москов не му харесва това, че са в оставка. И Патриотичният фронт има различно виждане за това дали правителството е трябвало да си подаде оставката. Очевидно става въпрос за поредното частно решение на Бойко Борисов.

- Ще има ли фаворит на предстоящите предсрочни избори, какво ще се случи, според Вас?

- Много е трудно да се каже кой ще бъде фаворит. По-вероятно е да няма ясно изразен такъв, но заедно с това е много вероятно да се възстановят донякъде балансите в една демократична страна, защото до този момент БСП като партия не са показали нищо различно от лицето си, освен ненадейно възникналата способност да поверят номинацията си на човек, който не е част от партията и не представлява политиката на БСП, което им донесе успех. Но, ако говорим за някакъв вид еманципация от собствените им категорични разбирания, новините в БСП свършват дотук.

-  Г-н Бабикян, какво мислите за новия десен проект на Радан Кънев?

- За да мисля каквото и да е, е редно да го видим как изглежда като структура поне, като формат. И разбира се е изключително важно този десен проект да не съдържа в себе си грешките, които предишните обединения са носили още в закладката си, защото Реформаторският блок бе създаден някога на аритметичен, а не политически принцип. И това се виждаше през по-голямата част от съществуването на блока, който вече не съществува. Фактът, че в него членуваха хора с различна представа за политиката и се крепяха заедно единствено заради факта, че на никого по отделно не му достигаха процентите, за да бъде в парламента, е ясно до какво доведе. Важно е този нов проект да бъде достатъчно широкоскроен, за да намерят място там и тези хора, които не са само умни и красиви и не обитават единствено 5-километровия периметър около жълтите плочки, а е достатъчно широк, за да стигне и до затънтените места в страната, тоест да се оформи пространство, на което всеки се чувства важен, достоен, демократично присъстващ и насочен в една обща посока като политическа визия за промяната в страната. Само при това положение би могло да има нов дух и нова спойка, която да събере повече хора на едно място, всичко останало ще бъде  вече реплика на нещо, което сме виждали.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
36018 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
2

2016.11.30 | 09:06

5
Не е. Кризата е, че ГЕРБ/БОЧКО/ няма бъдеще ;)

2016.11.22 | 09:14

4
това че бсп няма бъдеще не е криза

2016.11.22 | 02:29

1
а ако ..станеш ..мъж ..ще е проблем ,я по добре си стои ..педал ..за да няма криза ..а защо ли се облизваш ...а ясно черния ти е наблизо..

2016.11.22 | 09:14

3
НОВИЯТ ПРОЕКТ НА КЪНЕВ С ДЪРТИ КУРВИ НОВ БАРДАК

2016.11.22 | 09:14

2
и тоя антибългарин продължава да манипулира обществото.

Добави коментар

Водещи новини