Горанов: Ще имаме един добър бюджет, който няма да бъде объркан от популистки предложения

  • 18 ноември 2016 12:22

  • 4278
  • 4
Горанов: Ще имаме един добър бюджет, който няма да бъде объркан от популистки предложения
© Булфото (архив)

Със сигурност не бихме подкрепили промяна на данъчния модел, пропорционалното облагане като философия е най-справедливо и ние ще останем на тази позиция.

Това коментира пред журналисти в парламента министърът на финансите в оставка Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва веднага след като държавният бюджет за догодина беше приет на първо четене в пленарната зала. Той добави, че вероятно това ще е основната тема, която ще бележи следващата кампания за парламент. Всички заявки от БСП показват, че искат промяна на модела, другите партии смятат, че трябва да бъде съхранен. Аргументът на БСП, че средната класа ще запази облагането, а ще се взима от богатите, според Горанов е несъстоятелен. БСП най-добре знаят колко трудно се взима от богатите, за мен те и сега плащат повече от бедните, обясни той. Министърът в оставка подчерта също, че управляващите не могат да застанат и зад предлаганото увеличение на пенсиите /ПФ настоява за минимална пенсия от 300 лв., например/, защото е неприемливо както от гледна точка на пенсионния модел, така и заради ресурса, който изисква.

Технически погледнато има предложения, които биха могли да бъдат приети между двете четения, но като вносители смятам, че разходите са балансирани оптимално - да видим какво ще постъпи, каза Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва. По думите му, ако мнозинството, което подкрепя правителството, продължи да го прави и в последните му законодателни стъпки, ще имаме един добър бюджет, който няма да бъде объркан от популистки предложения между първо и второ гласуване.

Новото мнозинство най-вероятно ще дойде след парламентарните избори, хубавото е, че намерихме сили в сегашното да дадем възможност държавата да продължи по пътя си без сътресения, смята още финансовият министър в оставка. Все пак той уточни, че,ако не беше гласуван новият бюджет, няма опасност от катаклизъм, тъй като има механизми, по които да се продължи. Но, посочи той, подкрепата вчера на бюджетите на ДОО и НЗОК, от една страна, и отхвърлянето днес на държавния бюджет щеше да роди интересен казус за несъгласуване на отделните бюджети и да принуди следващото правителство да изпълнява взаимно противоречиви финансови рамки.

Концесията на летище "София" е по-добрият начин то да се управлява, да видим как ще се развият събитията до назначаването на ново правителство, каза още Горанов. По-рано днес социалистите настояха настоящият и служебният министър на транспорта да спрат сделката, тъй като, по думите на Жельо Бойчев, отдаването на националното летище на турска фирма е пробив в националната сигурност. Има предвидени приходи от концесията и ако не постъпят, няма да се извършат разходите, отговори Горанов. Освен ефекта за цялата транспортна система с този значителен допълнителен ресурс, който ще се влее в нея, на мнение съм, че един нов инвеститор ще подобри услугата, обясни още министърът в оставка.

Последвайте канала на

БТА
4278 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
:)

2016.11.19 | 18:23

3
П.лос.кият д.а.н.ъ.к се прилага на национално ниво в ограничен брой страни, като по света е по-разпространен п.рог.реси.вни.ят да.нъ.к върху до.ход.ит.е, при който гра.ж.дан.ите или ком.па.ниите с по-ви.сок д.ох.од пла.щат по-висока д.ан.ъч.на ст.ав.ка от тези с по-нисък д.ох.од.
:)

2016.11.19 | 18:23

4
Да го е.б.а в мо.де.ра.то.ра!

2016.11.19 | 18:23

2
плякатарник на заплата , що е то ? модератор
ХАХ

2016.11.19 | 18:23

1
ЖИВ ПЕДАЛ

Добави коментар

Водещи новини