Парламентът прие на първо четене бюджета на ДОО за 2017 г.

  • 17 ноември 2016 14:38

  • 7432
  • 0
Парламентът прие на първо четене бюджета на ДОО за 2017 г.
© Булфото

Със 77 гласа "за", 37 - "против", 19 "въздържал се" парламентът прие на първо четене проектобюджета на ДОО за 2017 година. Той бе подкрепен основно от ГЕРБ и Реформаторския блок, както и от един депутат от ПГ на "БДЦ-Народен съюз".

"Атака" не участва в гласуването, против бяха БСП, ДПС, АБВ, повечето народни представители от ПФ се въздържаха.

ПФ, БСП, ДПС и АБВ не подкрепят проектобюджета на ДОО за идната година, но с различни аргументи. Патриотите държат минималната пенсия да бъде 300 лева. Димитър Байрактаров обясни, че те не искат допълнителни средства за увеличението й, защото тези пари ги има, просто държавата трябва да си свърши работата.

Според цитирани от него данни за прослужено време и старост в момента реално 1,350 млн. души получават пенсии при пълен осигурителен стаж. Това не са хрантутници, когато направихме анализ по професии, се оказа, че тези хора в момента получават пенсии до 300 лв. и са предимно учители, акушерки, медицински персонал, подчерта депутатът.

Бих пожелал 400 лв. минимална пенсия за осигурителен стаж, но трябва да има други източници на финансиране - поетапно повишаване на БВП, на броя на реално заетите в икономиката, коментира председателят на социалната комисия Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва.

Дали ще се приеме, или не този проект, всички ще си получават пенсиите, майчинските и обезщетенията в размерите от 2016 г. до гласуването на нов бюджет, обясни той. Но ако до юни не се гласуват нови параметри, засегнати ще бъдат хората с новоотпуснатите пенсии, защо няма да получат увеличение със заложения коефициент от 1,126 . Не е истина, че няма да се увеличи минималната работна заплата, ако не се приеме бюджетът, защото това става с постановление на МС, опроверга други опасения Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва.

БСП няма да подкрепи разчетите за ДОО, защото е бюджет на застоя, не предлага политики и мерки, много от социалните плащания остават замразени, обясни Кирчо Карагьозов. Все пак социалистите са "за" увеличаване на пенсионната осигурителна вноска.

От АБВ също са срещу предложения проект, защото, според тях, е редно следващото легитимно избрано правителство да определи с какъв бюджет иска да работи. Те искат максимален осигурителен доход от 3000 лева.

ГЕРБ защити текстовете. Руслан Тошев посочи, че в резултат на заложените мерки с над 400 млн. лв. ще бъдат увеличени приходите в ДОО, а недостигът на средства се намалява с 320 млн. лв. спрямо миналата година, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7432 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини