ГЕРБ се отказа от любимата реформа на министър Москов

  • 16 ноември 2016 06:15

  • 4776
  • 5
ГЕРБ се отказа от любимата реформа на министър Москов
©

Първата и една от най-важните промени в здравния сектор, за които настояваше здравният министър Петър Москов, така и няма да види бял свят. Разделянето на пакета лечение на здравната каса на основен и допълнителен няма да се случи и догодина, тъй като няма да бъде разгледано от настоящия парламент.

Промяната в Закона за здравното осигуряване, с която пакетът на НЗОК се разделя на основен, лечението по който е приоритетно и за него не се чака, и на допълнителен, по който могат да се правят листи на чакащи, беше приета на първо четене през есента. Но проектът няма да стигне до второ четене.

"Няма никаква логика да се гледа този законопроект, защото той касае визията на едно министерство, което е в оставка. Темата за разделянето на пакетите остава в приоритетите на министъра на здравеопазването, който утре вече ще бъде бивш", обяви председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова от ГЕРБ пред Медиапул. Така евентуалното разделяне на пакетите ще остане за следващите управляващи. Ако сред тях не е Петър Москов, то едва ли изобщо ще се върне на дневен ред, защото дори и в ГЕРБ не одобряваха особено поправката.

Това беше първата промяна в здравното законодателство, предложена от Петър Москов през 2015 г. Разделянето на пакетите на НЗОК дори беше прието от парламента, но след това беше отменено от Конституционния съд, който беше сезиран от БСП и ДПС. Според магистратите самата промяна не противоречи на конституцията, проблемът според тях беше, че в закона не пишеше изрично по какви критерии се определя кои заболявания ще са с приоритетно финансиране и за кои ще се чака. Текстът не влезе в сила и се наложи здравното министерство да го напише и внесе отново в парламента. Самият Петър Москов вчера обясни, че ще настоява разделянето на пакета да се гледа от този парламент.

Според министъра в оставка целта беше в основния пакет да попаднат социално значимите болести, финансирането за тях да се увеличи, така че лечението да е 100% гарантирано и безплатно. За останалите заболявания пък трябваше да се заделят по-малко средства, отколкото сега, и за лечението им да се чака. Москов дори направи основен и допълнителен пакет, преди КС да отмени разделянето им. Всички клинични пътеки, по които НЗОК плаща, попаднаха в основния пакет, а в допълнителния имаше само 3 - като операции при инконтиненция и с робот Да Винчи.

"Тази мярка в условията на една-единствена здравна каса, която трябва да финансира и единия, и втория пакет, е трудно да се реализира. Една година парламентарно време беше "изядено", за да се обяснява колко добро е това решение, а единственият, който възторжено го твърдеше, бе самият д-р Москов", коментира бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.

Последвайте канала на

Нора Виткова
4776 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Каро

2016.11.18 | 15:35

5
Не очакваше толкова бързо да те застигне възмездието а предателско мекере?
Георги Владимиров

2016.11.17 | 20:54

4
Хора- откъде такава злост!!! Всеки народ заслужава съдбата си.
Иванчо

2016.11.16 | 13:21

3
Този човек е грешка на природата...

2016.11.16 | 13:21

2
да не злорадствам..ама не мога да се въздържа ..добре е менгеле си отива ...няколко психатрии и центрове за наркозависими се борят за неговото присъствие ...чао ..моско ..няма да тъжим за отпечатъците и за кретенските ти реформи ..т.н. за отмяна на диспансеризирането на кардиологично болни ..за всеки преглед -направление от личен лекар ...тъпизъм и то уж от лекар ..
Попов

2016.11.16 | 13:20

1
Тоя изрод в затвора

Добави коментар

Водещи новини