Жителите на Карнобат са против строителството на завод за птича тор

  • 30 септември 2016 10:10

  • 1619
  • 0
Жителите на Карнобат са против строителството на завод за птича тор
© Булфото (архив)

Строителство на завод за птича тор на 1 км от Карнобат предизвика недоволството на местните хора и острата реакция на общината. В писмо до МОСВ общинското ръководство настоява проектът да бъде спрян. Аргументите са, че преработката на птича тор ще доведе до запрашаване на въздуха и неприятни миризми.

Бъдещото строителство на завод за птича тор сега е на етап идеен проект, като Регионалната екоинспекция в Бургас е издала разрешение за осъществяването му. В него ще има инсталация за производство на компост или иначе казано биологична тор. Тя се получава от 55% слама, 5% дървесен чипс и 40% птича тор, която ще се доставя от ферми за бройлери.

Новото производство ще бъде екологично чисто, няма да замърсява въздуха, ще се усещат слаби миризми, но само на разстояние до 500 м.

Тодор Карастоянов от фирмата инвеститор заяви, че този проект е за изключително високо екологична инсталация.

"Всичко е автоматизирано. Този проект е за няколко милиона евро. Това не са някакви самоделни устройства. Тази инсталация автоматично следи за количеството на въздуха, за влажността, температурата, за да може по най-бързия начин тези вещества да се превърнат в тор", каза той.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1619 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини