Бъчварова потвърди, че млад французин е задържан у нас за връзки с джихадисти

  • 29 септември 2016 11:58

  • 2230
  • 0
Бъчварова потвърди, че млад французин е задържан у нас за връзки с джихадисти
© Булфото

Министърът на вътрешните работи Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. потвърди информацията за задържан френски гражданин. Вчера френски медии съобщиха, че млад французин, поставен под съдебен контрол заради предполагаеми връзки с джихадисти, е бил задържан в България на път за Турция.

Изключително професионална работа и сътрудничество с френските колеги, коментира Бъчварова пред журналисти, като уточни, че той е арестуван на "Капитан Андреево".

Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. участва в кръгла маса на тема: "Заплахите от тероризъм. Предизвикателства и законодателни промени в държавите-членки на ЕС и техните партньори", организирана от председателя на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

Министър Бъчварова коментира пред журналисти, че имаме нужда от закона за антитероризъм. Тя посочи, че сме стигнали доста напред и в сътрудничеството не само с европейските партньори, но и със САЩ, предаде БТА. Бъчварова отбеляза, че подписаното споразумение в САЩ ще бъде много полезно с оглед на идентифицирането на нелегално преминаващите през България бежанци. Нито една държава не може да се справи сама, каза още министърът.

Същността на терористичната заплаха има своите дълбоки корени не само във външните обстоятелства, а се дължи и на особеностите в социалното развитие на отделните държави, заяви вицепремиерът. Бъчварова оприличи явлението на тежко заболяване, за което разбираш, когато е късно. Въпросът е за превенцията, която би се оказала най-ефективният фактор за противодействие, смята тя.

От страна на българското правителство и на МВР имаме ясно разбиране за трудността и същността на това явление, затова последната година и половина полагаме големи усилия, за да тренираме нашата готовност за реакция, посочи Бъчварова и припомни, че в рамките на последната година са направени две пълномащабни антитерористични учения в София и в Пловдив.

Проблемите, които тя отчита, са основно в липсата на достатъчно координация и на достатъчно добро разбиране за същността на проблема. Бъчварова посочи, че предложените решения са определени и в приетата стратегия, и в оперативния план, и в проекта на антитерористичен закон, внесен в парламента.

Министърът отбеляза, че реакцията към някои текстове от закона е била по-бурна и е свързана с това, че българската общественост не е готова да се откаже от част от своите права в името на своята сигурност. Не можем да се справим с това предизвикателство, без да стигнем до ограничаване на някои от гражданските права, коментира Бъчварова. От друга страна, тя посочи, че една от целите на тероризма е хората и обществата да се чувстват притиснати и заплашени, и в известен смисъл въвеждането на нови ограничения са някакво отстъпление пред тероризма. Но това е стратегическо отстъпление, което в крайна сметка ще даде по-добри резултати и ще гарантира в по-голяма степен сигурността, подчерта Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св..

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2230 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини