Николай Младенов: Имаме политическото задължение да станем част от еврозоната

  • 12 декември 2011 18:17

  • 873
  • 1
Николай Младенов: Имаме политическото задължение да станем част от еврозоната
©

Смятам, че България трябва да участва много активно в изработването на основите на новия фискален пакт в Европа, защото ние имаме не само правното, но и политическото задължение по договора за нашето присъединяване към ЕС да станем част от еврозоната. Кога и при какви условия - това е въпрос, който се определя по-скоро от реалностите на деня.

Това каза министърът на външните работи Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27 в отговор на журналистически въпрос, след като подписа днес с министъра на външните работи на Кипър - Ерато Козаку-Маркули, Меморандум за обмен на опит между служителите на министерствата на външните работи на България и на Кипър.

Решенията на Съвета, постигнати много трудно, бяха правилни и имат пълната подкрепа и на българското правителство, обобщи Младенов. По думите му, постигнатото на Европейския съвет решение е изключително важно.

То отговаря на няколко фундаментално важни въпроса. Първият е обединени ли са страните от еврозоната във вижданията си за начина, по който да се възстанови финансовата стабилност и да се гарантира бъдещето на еврото - и отговорът е категорично "да". Другият въпрос е готова ли е Европа чрез повече интеграция, а не чрез повече дезинтеграция, да стабилизира не само сегашното си финансово състояние, но да се превърне в още по-конкурентоспособна икономика - отговорът също е "да", каза Младенов.

Всичко, което се съдържаше в заключенията на Европейския съвет, е част от политиката на настоящето българско правителство по отношение на финансовата стабилност и на ниските бюджетни дефицити, посочи министърът.

В отговор на друг въпрос Младенов коментира още, че категорично българският национален интерес "безспорно, 100-процентово и необратимо" е в по-голямата интеграция в Европа. България няма интерес от превръщането на ЕС само в зона за свободна търговия, България има категоричен интерес от това вътрешният пазар да продължи да функционира при все по-интегрирани условия, при еднакви правила, които са валидни във всички страни-членки, заяви Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27.

Има специфични въпроси, и данъчната политика е един от тях, по които страните в ЕС все още се различават. За България ниските данъчни ставки у нас са част от политиката на стимулиране на икономическия растеж, с която се цели да догоним стандартите на живот и на икономическо развитие в останалите страни от ЕС, посочи още Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27.

Последвайте канала на

БТА
873 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
"Parvanovki" ili Semki i Bonbonki po Borisovo Vrem

2011.12.13 | 15:43

1
---- Прикрепено писмо (до Порасналия министър Цветанов от "икономиите" на майка му.) ---- Подател: евгени славков До: minister@mvr.bg, mvr@mvr.bg Относно: до Порасналия министър Цветанов от "икономиите" на майка му. Дата: Вторник, 2011, Декември 13 14:51:10 ЕЕТ Господин Цветанов,все повече хората ще се запитват кои сте.И все повече премиера ще избягва пикантни въпроси около тайната неофициална визита на псевдопатриарх Въртоломей с Борисов,относно "Двете Теми",при пристигането си от Истанбул.И Все повече ще възникват въпроси и от страна на застрахователните агенции относно палежите на автомобили в София,и каква е връзката между "Някои Неща" .И още повече ще се запитват в Белия дом кой е Джеймс Уорлик.Също и Сидеров ще размишлява,кой моу скрои "шапката" някога под формата на "магистралата" и по-късно като "дажамията".Бъди сигурен,че е въпрос на време да ви разберат как от Семки и Бонбонки и от икономисаните "закуските " на Цветанчо, и как сьс"сеене " на картофи от "премиери" в нивата на "България-АБВ-Еоод." се порасва Толкова !!!

Добави коментар

Водещи новини