Обединеното кралство е готово да помогне за модернизацията на българските въоръжени сили

  • 27 септември 2016 21:49

  • 2383
  • 7
Обединеното кралство е готово да помогне за модернизацията на българските въоръжени сили
© Булфото (Архив)

Министър Ненчев подчерта, че се стреми да модернизира българските въоръжени сили и Обединеното кралство е готово да помогне, каза британският министър на отбраната Майкъл Фалън на пресконференция с министър Николай НенчевНиколай Ненчев Николай Ненчев е роден на 11 август 1966 г. Юрист. Магистър по право и политически науки., по чиято покана е на посещение в България.

Затова двамата не са обсъждали само военното сътрудничество, но и възможностите на отбранителните индустрии на двете държави. Като посочи намерението на България за оборудване с нови патрулни кораби и многоцелеви изтребители, Фалън добави, че разполагат с експертиза и опит в развиването на тези способности и затова е довел със себе си търговска делегация с някои от най-добрите британски компании.

Майкъл Фалън каза, че са обсъдили и възможността за обмен на повече информация за миграцията и за предоставяне на допълнително обучение в България за управление на миграционния натиск.

Той определи България като стратегически важен партньор за Обединеното кралство в регион на предизвикателства. Напълно наясно сме, че каквато и да е заплаха срещу България е заплаха за Европа като цяло и за Обединеното кралство, посочи Фалън. Работим заедно за укрепване на НАТО, посочи министърът, като приветства ангажимента на България да достигне разход за отбрана от 2 процента от БВП.

Фалън подчертал пред българския си колега, че въпреки,че Великобритания ще напусне ЕС, тя не изоставя европейската сигурност или международните си ангажименти. Майкъл Фалън определи България и Обединеното кралство като "естествени партньори", споделящи еднакви ценности.

Министърът на отбраната Николай НенчевНиколай Ненчев Николай Ненчев е роден на 11 август 1966 г. Юрист. Магистър по право и политически науки. посочи сред обсъдените с британския му колега въпроси и такива, свързани със съвместна охрана на въздушното пространство на България. В отговор на уточняващ въпрос по темата той заяви, че не са влизали в конкретика. Ненчев информирал подробно Фалън за мисията по съвместна охрана със САЩ.

Двамата обсъдили още въпроси, свързани със съвместни обучения и тренировки, с бежанската криза. Ненчев поставил въпроса пред британския министър на отбраната "с евентуално намерение и възможност, при необходимост друга морска група да бъде дислоцирана в района на Черно море, ако това се налага", но по думите му на този етап не се налага. Ако се наложи, ще поискаме подкрепата на партньорите си от НАТО.

Последвайте канала на

БТА
2383 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Mitaka

2016.10.04 | 22:43

6
Аа,може ли да спрат да ни помагат,защото откакто го правят ставаме все по-зле и по-зле..!??

2016.10.04 | 22:43

7
Това ти е инерцията от комунизма.

2016.10.04 | 22:43

4
Ако ни помогнат както ни помогнаха с 30 годишните трошки на границата, не мерси!!!
1234

2016.10.04 | 22:43

5
Със стария ЗиЛ по добре ли ти е? Или със жигулката? Хем гладен, хем на харизан кон зъбите взел да гледа. Несретник.

2016.10.04 | 22:43

3
Извратени педали са британците,помощ ще получите отзад :)

2016.10.04 | 22:43

2
един умен британец го е казал: няма вечни приятели ,има вечни интереси ! та се питам ,какъв е интереса на британеца да ни помага ? не вярвам ,че е заради охраненото дупе на Мито или Перуката ?

2016.10.04 | 19:16

1
ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО ???? НАУЧИХМЕ СЕ ВЕЧЕ КАК СЕ ПИШЕ А??? АДМИРАЦИИ ЗА СПИРАНЕ НА СЛУГИНАЖА И СЕРВИЛНОТО ПОВЕДЕНИЕ

Добави коментар

Водещи новини