Митов: Миграционната криза изисква обединението на цяла Европа

  • 27 септември 2016 10:49

  • 1304
  • 2
Митов: Миграционната криза изисква обединението на цяла Европа
© МВнР

Миграционната криза изисква единен и солидарен отговор на ниво ЕС. Съюзът е едно цяло с външни граници, които трябва да бъдат управлявани и контролирани със съвместни усилия на всички държави членки. Това подчерта в изказването си пред посланиците от европейски държави външният министър Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,.

Срещата се състоя в рамките на словашкото председателство на Съвета на ЕС, като домакин на събитието бе посланикът на Словашката република у нас Н. Пр. Мариан Якубоци.

Министър Митов представи пред европейските посланици актуалните позиции на страната ни по приоритетни външнополитически теми и по въпроси от дневния ред на ЕС. Във фокуса на разговора беше миграционната криза и защитата на външните граници на ЕС, визията за засилване на интеграцията в рамките на Съюза, енергийната сигурност в европейски контекст и българското участие в изграждането на интерконекторните връзки. Бе направен и преглед на процесите в Близкия изток и кризата в Сирия.

Той посочи, че подобряването на сътрудничеството с трети страни, особено с Турция, е ключов инструмент за справяне с кризата и заяви, че споразумението за реадмисия между ЕС и Турция трябва да бъде приложено. Външният министър приветства предстоящото откриване през октомври в България на Европейската служба за граничен контрол и брегова охрана, която ще допринесе за по-ефективното управление на европейските граници.

"Диверсификацията на пътищата и на източниците на доставка на енергия са приоритет за страната ни и важни направления за енергийната сигурност на региона и на ЕС", посочи Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,.

Той приветства реализацията на интерконекторната връзка с Гърция (IGB) и напредъка по проекта с Румъния, които са основен компонент от бъдещата енергийна карта на Европа.

Българският външен министър и европейските посланици обмениха мнения относно визията за бъдещето на ЕС с оглед на актуалните предизвикателства и след британския референдум. България подкрепя проектите и усилия, които биха задълбочили интеграцията в рамките на Съюза, посочи министър Митов, като открои необходимостта от подсилване на отбранителния капацитет на ЕС, укрепване на единния пазар, засилване на обмена на информация и повече инвестиции в дигиталната сфера. Подчерта, че основен приоритет за България е икономическата и социална кохезия в рамките на ЕС.

Относно кризата в Украйна министър Митов подчерта необходимостта от спазване на Минските споразумения. В отговор на въпроси от страна на посланиците, външният министър се спря на приоритетите на българското председателство на ЕС през 2018 г., регионалното сътрудничество и разширяването на ЕС към Западните Балкани, както и на въпроси по отношение на Общата външна политика и политика на сигурност.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1304 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.09.27 | 14:26

2
ЕС няма да съществува до 2020 година.

2016.09.27 | 14:04

1
обединена европа ,пак ни го тури ,бежанците при нас ,пък те щели да плащат ,ама друг път ,на връщане !

Добави коментар

Водещи новини