След скандала с Дипломатическия клуб написаха нов закон

  • 19 септември 2016 16:52

  • 3274
  • 1
След скандала с Дипломатическия клуб написаха нов закон
© gplatforma.eu

Народните представители Петър Славов, Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на и Методи Андреев внасят днес в деловодството на Народното събрание Закон за тълкуване на разпоредбите от Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСК), които въвеждат ограничения за продажбата на дружества от т.нар. забранителен списък. Повод за това е скандалът с продажбата на Дипломатическия клуб „Бояна“ за 8,5 милиона лева, въпреки че той е актив на „АДИС“ ЕООД – дружество, което е включено в забранителния списък за приватизация.

В мотивите си тримата депутати уточняват, че от казуса е станало ясно, че според представителите на Агенцията за приватизация фигурирането на дадено дружество в забранителния списък не спира агенцията да се разпорежда свободно и без контрол от страна на Народното събрание с „обособените му части“. "Тоест, че най-апетитните активи на иначе защитените дружества могат да бъдат продадени", поясняват те. Според тях тълкуването на Агенцията за приватизация напълно обезсмисля наличието на забранителен списък.

В тълкувателния закон изрично се уточнява, че решенията за приватизация и/или разпоредителни действия на дружества от забранителния списък и техни обособени части се взимат задължително с решение на Народното събрание по предложение на Министерски съвет, независимо дали техните обособени части са изрично изброени в списъка или не.

"Тълкуването на „двойно изискване“ за включване в забранителния списък – и на дружествата, и на всяка обособена част от тях, не само е ненужно, след като търговските предприятия вече са в забранителния списък. То също така би затруднило съществено законодателния процес", уточнявар вносителите.

Скандалът с Дипломатическия клуб се разрази преди месец, когато стана ясно, че той е купен от трима студенти.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
3274 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.09.20 | 01:19

1
та нали целта на подобни закончета и наредбички е точно такава , да се заделят най-апетитните късове за родата , да се покрива и прикрива грабежа

Добави коментар

Водещи новини