Ксавие Лапер дьо Кабан: На сегашната Русия не дължите нищо

Отношенията ви с Русия не трябва да се определят от историята, още по-малко от осакатена история, а от интересите и ценностите, в които вярвате. Това заяви посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан в лекция днес в София. Организатор е Атлантическият клуб. На сегашната Русия не дължите нищо - нито вашата свобода през 1878 г., нито вашето потисничество през 1944 г., каза Кабан.

Имате дълг към руските, финландските, полските, украинските, естонските войници, загинали за вас по времето на руско-турската война, допълни той. Посланикът се спря на темата за комунизма и каза, че комунизмът е режим, който предполага насилие. Според него този режим е в основата на проблемите, с които се сблъсква днес България.

Неосъзнаването на режима, неиздирването на извършителите на престъпления на режима, липсата на поглед върху механизмите на потисничество, които са се използвали, е позволило на бившите служители на ДС да се спасят, а за някои от тях - да заемат завидни властови позиции, коментира посланикът. Да се признае, че режимът е извършил престъпления, означава да се търсят отговорните, каза той. Според него липсата на наказание и разкаяние за комунизма в крайна сметка кара младите българи да напускат страната. Ксавие Лапер дьо Кабан засегна и въпроса с известната си реплика за "гнилите ябълки" и посочи, че скандалът е произтекъл не от това, което е казал, а от това, че всичко това е било вярно и известно на всички.

Още по-малко е допустимо държава членка на ЕС да позволи съществуването на такова поведение години наред без каквато и да е санкция, коментира той.

Превратностите на 2015 г. до провала на конституционната реформа показаха, че съпротивата все още е много силна и че лагерът на статуквото победи отново, смята посланикът. Той отбеляза сътрудничеството между Франция и България в редица области, като посочи като най-яркото достижение в областта на културата тракийската изложба в Лувъра. Нашият ЕС е изключително многообразен, което е и негово богатство, и негова слабост, коментира Ксавие Лапер дьо Кабан.

Той смята, че разширяването на ЕС е било историческа и политическа потребност, но и че трябва да се работи за сближаване на европейските народи. Изучаването на европейски езици и културите, които те носят, ми се струва необходимо за укрепване на европейския дух, каза посланикът. Лекцията на посланика беше по повод края на мандата му. Президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси я нарече "Ябълковата реч" заради репликата на Кабан за "гнилите ябълки" по повод съдебната система.

Коментари

 1. 2017.02.28 | 23:56
  господин дьо педераст не се занимавайте с неща, които вие не разбирате. Все пак си спомняме как вие заедно с приятелите ви от ислямското кралство помагахте с всички сили на османската измет с цел да си запазят господството над България.
 2. 2016.09.20 | 20:29
  ами какво да каже този клет френски дипломат за Русия, която унищожава армията на тяхната гордост - Наполеон през 1812г.
 3. 2016.09.20 | 20:29
  франсето продажно и просто да си завре една главня горяща в дупето и като пършинго да ни освободи от гадното си присъствие! Франция винаги е била враг на БЪлгария, сега не прави разлика също!
 4. 2016.09.20 | 20:29
  Ти ли ще ни командваш бе, дето си нямаш идея от бг история?? Хитър, манипулативен, разглезен мосю Гей
 5. 2016.09.20 | 20:29
  1Хващай пътя бе, смашник! Ти си копие на другия комик-Плевнаелиев!!!
 6. 2016.09.20 | 20:29
  Този не е никакъв дипломат, а най-долнопробно, нагло същество.
 7. 2016.09.20 | 20:29
  Кабан на Руски значи глиган, подхожда му
 8. 2016.09.20 | 20:29
  Френски боклук,марш да те еб-ат негрите и арабите във "великата" Франция !
 9. 2016.09.20 | 20:29
  Да гу ива у шарлито недоклатено
 10. 2016.09.20 | 20:29
  Тоя урод за бог ли се мисли, че ни съди и акъл ни дава, за втора ръка хора ни взема комплексара
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет