Само НПО-та ще разпределят държавни пари за граждански инициативи

  • 07 септември 2016 06:42

  • 3760
  • 0
Само НПО-та ще разпределят държавни пари за граждански инициативи
©

Нова структура към правителството ще следи държавната политика за развитие на гражданския сектор и ще разпределя средствата, които хазната ежегодно отделя за подпомагане на граждански инициативи и проекти.

Това реши парламентарната правна комисия миналата седмица с поправки в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, предложени от ГЕРБ. Предвижда се бъдещият Съвет за развитие на гражданското общество, който ще се създаде към Министерския съвет, да се състои изцяло от неправителствени организации, работещи в обществена полза. По този начин гражданският сектор ще може да води пряк диалог с държавата по своите проблеми и приоритети, смятат вносителите, пише в. Сега. Замисълът на ГЕРБ е съветът да дава становища по всички проекти на нормативни актове, стратегии, програми и планове, които се отнасят до дейността на гражданските организации; да координира и следи за изпълнението на Стратегията за подкрепа на развитието на гражданските организации, както и да предоставя финансов план за изпълнението й; да приема правилата и процедурите по разпределение на държавните помощи за сектора и да осъществява самото разпределение; да прави ежегоден преглед на "резултатите и постиженията" на НПО-тата. Структурата ще има 15 членове, които ще се определят с решение на правителството след "прозрачна и състезателна процедура". Претендентите ще трябва да имат минимум 5 години опит в дейности в подкрепа на развитието на гражданското общество. Ако се класират, няма да получават възнаграждение за участието си в съвета, нито ще имат право сами да кандидатстват за държавно финансиране. Административното обслужване на съвета ще се осигурява от Министерския съвет.

Макар че одобриха предложението, доста депутати, включително от ГЕРБ, изразиха съмнение в необходимостта му. "Този институт изглежда противоестествен на гражданското общество. Ако гражданската инициатива е наистина толкова силна, тя ще намери възможност да се финансира", обяви шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). И призова НПО-тата да търсят сами начини да се еманципират от държавата. Петър Славов от Реформаторския блок се усъмни дали изпълнителната власт няма да си отглежда удобни за нея НПО-та. От Патриотичния фронт направо обявиха съвета за "държавна хранилка", чиито членове ще раздават пари на свързани с тях сдружения. Присъстващите представители на правосъдното министерство увериха, че цялата процедура по подбора на състава на съвета и останалите детайли по функционирането му ще бъдат ясно регулирани с поднормативен акт. А и вече имало добри практики в това отношение, като съвета за хората с увреждания към социалното министерство, който от години разпределял държавни пари за граждански организации.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3760 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини