Митов: Изправени сме пред множество предизвикателства

  • 02 септември 2016 13:01

  • 1181
  • 1
Митов: Изправени сме пред множество предизвикателства
© МВнР

Изправени сме пред множество геополитическите предизвикателства пред сигурността и като част от най-голямата регионална организация за сигурност в света ОССЕ ние имаме основна роля за гарантиране на мира и стабилността на региона. Това заяви външният министър Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,.

Той присъства на неформална среща на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОСС), която се проведе в Потсдам.

"Устойчиво политическо решение за кризата трябва да се основава на принципите на суверенитета, териториалната цялост, единството и независимостта на Украйна”, заяви Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,.

Той допълни, че осигуряването на ефективен и неограничен достъп на Специалната мониторингова мисия на ОССЕ в Украйна и пълното прилагане на Минските договорености продължават да бъдат приоритет.

Външните министри на организацията обсъдиха още миграционната криза и бежанските потоци, които имат сериозни последици за всички държави-участнички в ОССЕ. „България подкрепя продължаващите усилия на Организацията да допринесе за всеобхватните международни усилия за справяне с кризата. Участието на ОССЕ трябва приоритетно да е в области, където организацията има опит и експертиза, включително в борбата с контрабандата, противодействието на трафика на хора, сътрудничество при управлението и контрола на границите. ОССЕ също е полезна регионална платформа за диалог и сътрудничество между страните на произход, транзит и дестинация”, подчерта в изказването си министър Митов.

Българският външен министър и колегите му от ОССЕ се обединиха около мнението, че борбата с тероризма е основна задача пред всички страни-членки с цел гарантиране на европейската и международната сигурност. Сътрудничеството между ОССЕ, ЕС, ООН и други международни организации, както и по-засилената координация на усилията със средиземноморските и азиатските партньори са от решаващо значение, съгласиха се те.

В рамките на събитието министър Митов посочи, че страната ни придава важно значение на взаимовръзката между трите измерения на ОССЕ - политико-военното, икономическо-екологичното и човешкото, в съответствие с концепцията за всеобхватен подход към сигурността. Сред обсъдените теми бяха и енергийните проекти, като министрите на външните работи изразиха подкрепата си за ролята на ОССЕ като приобщаваща и ефективна платформа за диалог в сферата на енергетиката.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1181 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гошо

2016.09.04 | 01:45

1
"Жидов гроб"

Добави коментар

Водещи новини