Ген. Радев: Влизам в политиката като надпартиен кандидат, който споделя ценностите на БСП (видео)

  • 31 август 2016 08:10

  • 7067
  • 15
Ген. Радев: Влизам в политиката като надпартиен кандидат, който споделя ценностите на БСП (видео)
©

Президентът трябва да бъде коректив. Г-н Плевнелиев положи старание и смятам, че той с облекчение ще се оттегли. Като главнокомандващ пледира не еднократно за увеличение на средствата във ВВС, но за много други неща беше неадекватен. Това каза кандидатът за президент на БСП ген. Румен Радев в ефира на БТВ.

Кандидатурата ми е издигната от БСП, но е подкрепена от инициативен комитет. Това е една стратегия за привличане на повече избиратели.

Румен Радев отговори на въпроса чий кандидат е: „Подадох оставка заради несъгласие с политиката в областта на отбраната. Веднага след това имах обаждане от г-жа Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за, което ми предложи да съм техния кандидат. Никога допреди това не съм я познавал“.

„От две години водя една борба за оцеляването на ВВС, запазване на суверенитета ни, запазване на достойнството на тази авиация. Явно хората са видели моята кауза и са ме припознали като техния кандидат. Не съм мислел да влизам в политиката, предстоеше ми и пенсиониране“, призна левият кандидат за президент.

„Ден след подаването на оставката ми чух тълкуванията на този мой ход, което окончателно ме убеди да приема“.

"Ние сме най-бедната държава, която въпреки, че има собствена авиация, ще плаща на други държави за охрана на въздушното й пространство. Това идва от самия министър на отбраната и нанася допълнителен удар по достойнството на нашите летци. Миналата година премиерът ме убеди да остана с финансов ангажимент - да има повече пари за авиацията ни. Къде са сега тези пари, къде е новият тип самолет, къде е договорът за ремонт на двигатели с Полша, къде е договорът за интегрирана поддръжка. Авиацията технически е оставена в ръцете на летците, което е нечестно", заяви Румен Радев. Той добави, че трябва нашите летци да помагат за охраната на други държави, а не да е обратното.

На въпрос излъгахте ли Борисов, че няма да се занимавате с политика, ген. Радев каза: „Категорично не. Той ме пита това не е ли политически натиск. Абсолютно некоректно е да се твърди, че аз съм политическа фигура. Интересувал съм се от интересите на българските ВВС. През 2008 г. аз съм бил командир на авиобаза "Граф Игнатиево", категорично е съм знаел какво ще се случи след 8 г. Не съм оракул“.

„Винаги съм твърдял, че съвместната охрана с нашите съюзници е добър ход и добра подготовка, но не и да си плащаме за това. Попитайте министър Ненчев дали е предоставил небето ни, за безплатен тренинг на чужди летци, за което ще си плащаме? Това са милиони лева разходи. За мен това е странно. Ние във ВВС правихме всичко възможно България да не губи възможности и въздушен суверенитет защото оттук нататък е възможно да загубим и държавен суверенитет.

„Категорично заявих, че не искам да бъда вкарван в политически междуособици. Няма да сватосвам партии. Г-н Първанов е закачил пагоните ми“, призна ген. Радев, но допълни, че това не го прави негов кандидат. „Съжалявам от това, което се случи между БСП и АБВ, това беше излишно преди президентските избори. Инициативният комитет е една отворена врата към АБВ. Надявам се да се върнат. Аз влизам в политиката като надпартиен кандидат, който споделя ценностите на БСП“.

Думите на Татяна Дончева, че е кандидат на бившата ДС видимо ядосаха ген. Радев: „Думите й са ярък пример на политическото дезориентиране. Г-жа Дончева свири на разстроена цигулка в момента. Винаги съм се учудвал на хора, които хващат нещо от въздуха и го изплющяват в общественото пространство. Няма да обръщам внимание на подобни думи.

По повод външната ни политика, Румен Радев каза: „Не се справихме във външната си политика. Не можем да сме посредник на Турция. Трябва да комуникираме с Турция, но категорично не бива те да се бъркат в нещата вътре в страната ни. България трябва да води активна външна политика“, подчерта той.

На финала на разговора Румен Радев призна, че живее с втора жена, но уточни, че тя е негова съпруга. Той подчерта, че майката на децата му е прекрасен човек и се разбират относно грижите за децата им.

„Няма да простя на министъра на отбраната, че не благодари на летците и инженерите ни. Той на два пъти приземи българската авиация. Трябваше да подаде оставка отдавна“, каза още Радев.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7067 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
гнус

2016.09.14 | 15:32

15
Много лъже генералчето ,многооо ! Значи - таз мома ти е съпруга ,така ли ?! Ми ,как тогава е и шеф на пресцентъра на ВВС ?! Та, това е супер конфликт на интереси ! Преследва се от Закона. Или - в къщи командва тя ,а във ВВС - генералчето. Абе - идеален за БСП кандидат Президент. Лъже ,маже и - окото му не мига. Гнус !

2016.09.14 | 15:31

14
алоооо герп страхува ли ви генерал Радев ?
пръдлю

2016.09.14 | 15:31

13
Ауууу ,ама - много ! Страшен страх ,от Радевите 3%. Мамин пръдлю.
само питам

2016.09.14 | 15:30

12
Всички са от едно котило. Уж деполитизиран, а преди уволнението се лансира за президент-няма значение от коя партия. И защо не беше уволнен дисциплинарно, а сега ще му броят 200 000лв. на куп!
СТИГА

2016.09.04 | 16:28

4
Най-важно е ГЕРБ да претърпят първа загуба, за да могат малко да "изтрезнеят" от опиянението и самодоволността си. Време е да се спре с правенето на политика с фокус групи и постоянно замерване на рейтингите. Имам чувството, че ни управляват ПР-и, а не политици!

2016.09.14 | 15:30

11
И кой да дойде?!? - ЛУКАНОВ, ВИДЕНОВ, КОСТОВ, ЦАРЯ, СТАНИШЕВ и съдружие или офшорката на БСП "ОРЕШАРСКИ -СИДЕРОВ - ПЕЕВСКИ"??????
Пламен

2016.09.14 | 15:16

10
Охооо, решили сме да сложим край на сиромашията, малко партийна парица да влезе :D
Чечо

2016.09.14 | 15:16

9
Тоя Радев бил голям сладур бе ... Бил надпартиен, моля ви се. Над коя партия ? Над БСП ли, която го издигна ? Хайде бе. Тоя се шегува

2016.09.14 | 15:15

7
POSOTCHETE MI PO DOSTOEN I NEOPETNEN OT NEGO -- HAIDE.

2016.09.14 | 15:15

8
СИДЕРОВ, СТАНИШЕВ и съдружника му КОБУРГОДСКИ!
NACO

2016.09.04 | 16:28

6
На КОЯ БСП другарю Радев,тази на другарката Нинова,тази на другаря Първанов,тази на другарката ДОНЧЕВА ,тази на другаря Бойко Борисов,тази............... На КОЯ, ДРУГАРЮ Радев
Georgi

2016.09.04 | 16:28

5
Lujez
Срам

2016.09.01 | 20:24

3
ПОДЛОГА ! много си ЕВТИН БЕ.....

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини