MВнР реже от парите на дипломатите

  • 30 август 2016 21:44

  • 3608
  • 3
MВнР реже от парите на дипломатите
© Novini.bg

Орязване на средства, които в момента държавата плаща на изпратените в чужбина дипломати, предлага министърът на външните работи Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, с промени в наредбата за командировъчните при задграничен мандат.

Българските представители в чужбина вече ще трябва да плащат сами такса смет за жилищата, които обитават. Държавата ще продължи да плаща наемите и останалите данъци и такси. В момента бюджетът на министерството, което е изпратило дипломата, поема и такса смет. Митов предлага още орязване на настаняването в хотели на дипломати и техните семейства. То вече ще е възможно най-много за 2 месеца от пристигането в чуждата държава. За това време дипломатът или трябва да бъде настанен в жилище, собственост на България, или да си намери на свободен наем, пише 24 часа.

Митов орязва и парите за ремонти на дипломатическите жилища зад граница. Досега се даваха служебни пари за ремонт и обзавеждане на всеки 3 години. Този срок се променя на 4 години. Предвижда се промяна в базисния размер на командировъчните за различните държави. Вече на всички дипломати командировъчните ще се плащат в евро, а не както е досега - да има възможност за плащания в долари, британски лири, франкове и йени. В промените на наредбата е включено и намаление на някои от базисните размери на командировъчните.

В Албания например вече ще се полагат по 95 евро на ден, а в Германия по 110. Досега те бяха с по 3 евро на ден повече. С 2 евро се намаляват дневните командировъчни за Дания, но се вдигат тези за Гърция. Намаление има за почти всички държави в ЕС, защото дневните вече ще се изчисляват по индекс на ООН, а не по методика на българското правителство. Ще бъдат увеличени обаче парите на дипломатите ни към ЕС. Те ще получават с 5% по-висока надбавка за ранг от колегите си в другите посолства. Неакредитираните посланици обаче няма да получават пълните командировъчни за ранга си, а 95%.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3608 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ер голям

2016.08.31 | 06:08

3
Голямо орязване! Добре, че ме няма в този списък...
нейсе

2016.08.31 | 06:08

2
Те па едни дипломати...
Бивш

2016.08.31 | 06:08

1
Този е най- некомпетентния министър до сега. Това е смехотворно.

Добави коментар

Водещи новини