Турция приела само 14 бежанци след споразумението за връщане

  • 01 август 2016 06:35

  • 2631
  • 3
Турция приела само 14 бежанци след споразумението за връщане
© Пресцентър МВР

Турция е приела едва 14 бежанци обратно от България по силата на споразумението за връщане, което бе сключено с ЕС. Въпреки гръмките хвалби на българското правителство, че имаме подписан протокол, на базата на който хората ще се връщат, това не се случва. Данните на МВР сочат, че нашите власти масово пишат молби, но те много рядко се удовлетворяват. От 1 юни досега МВР е изпратило 454 молби за общо 622 човека. Приетите обратно са едва 14.

Според споразумението между ЕС и Турция южната ни съседка се задължаваше да приема обратно хората, които са незаконно преминали в държави от съюза, в замяна на 3 млрд. евро финансова помощ, отпадане на визите и др. Многократно обаче турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва обвинява ЕС, че уговорката не се спазва. По последни данни ЕК е предоставила само 105 млн. евро.

Близо 900 хил. лв. струва месечно на МВР охраната на българо-турската граница срещу незаконно преминаване на мигранти. Това сочи справка на вътрешното ведомство, с която "Сега" разполага. За периода януари - юни МВР е изхарчило общо 5 249 042 лв. за специализираната полицейска операция, която започна още преди три години. Тогава бяха командировани над 1000 полицаи, но броят им постепенно падна до неколкостотин. В момента на границата има и военни. Липсва подробна разбивка за какво точно се харчат парите. От синдикатите в МВР обаче многократно са критикували ръководството, че условията, в които работят полицаите, са нечовешки. В началото на операцията на място имаше само стари палатки и едва след няколко месеца започна доставката на кабинки, които имаха и резервоари за вода, пише "Сега".

През уикенда премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г обяви, че ЕК ще изпрати 6 млн. евро помощ през тази седмица за покриване на командировъчните на военни и полицаи на границата. И се похвали, че след разговора му с германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се му се обадили почти всички лидери от Европа. "С целия ЕС проведох разговори, за да им кажа, че ние едва удържаме вече 4 граници, с Черно море - 5. Искали сме всичко - хора, техника, кораби, вертолети, термокамери, защото вече и армейската техника се износи, не само на полицията и жандармерията", заяви Борисов. Всеки ден били задържани по 200 души. Вчера стана ясно, че е хваната поредната група - този път от 15 нелегални мигранти, между селата Левуново и Кулата. Всички били без документи за самоличност. Хората казали, че са афганистанци.

В момента правителството разчита на строежа на оградата по границата. Нейният строеж обаче също поглъща милиони непрекъснато. Само преди два месеца МС отпусна нови 44 млн. лв. и така сметката набъбна до 146.3 млн. лв. До момента са изградени около 130 км от оградата.

Въпреки милионите, хвърлени за съоръжението и командированите полицаи и военни, мигрантите продължават да влизат нелегално у нас през зелената граница. От началото на годината на границата с Турция са задържани 2573 души. Едва 566 са преминали през граничните пунктове. Всички останали са влезли незаконно. В същото време чужденците продължават масово да бягат от центровете у нас. Данните на МВР сочат, че само за седмица оттам са избягали 381 човека. Те се водят в графата "самоволно напуснали".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2631 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.08.10 | 10:54

3
Срещу скакалците,има спасение.стреляш и се приключва.пуснете прасета по границата.или напръскайте цялата граница с свинска мас и вътрешности.разпънете свински кожи.ще избягат,като дявол от тамян

2016.08.10 | 10:54

2
Вижте само ,колко са жалки , и безпомощни .

2016.08.10 | 10:54

1
ДОСЕГА БЪЛГАРИЯ ИЗХАРЧИЛА ПО-МАЛКО ОТ 200 МИЛИОНА ЕВРО ПО ОПАЗВАНЕ НА ГРАНИЦАТА И ПО ПРОБЛЕМА С БЕЖАНЦИТЕ ВЪТРЕ В СТРАНАТА , А КАКВО ДА КАЖАТ ТУРЦИТЕ, КОГАТО ПРИЕХА БЛИЗО ТРИ МИЛИОНА БЕЖАНЦИ И ИЗДРЪЖКАТА ИМ ДО СЕГА КОСТВА НА ТУРСКИЯ БЮДЖЕТ - БЛИЗО 15 МИЛЯРДА ДОЛАРА,НЕРДЕ ЯМБОЛ НЕРДЕ СТАМБОЛ

Добави коментар

Водещи новини