Зам.-министър Гунев: Няма непосредствени рискове за България след опита за преврат в Турция (видео)

  • 19 юли 2016 17:54

  • 2351
  • 3
Зам.-министър Гунев: Няма непосредствени рискове за България след опита за преврат в Турция (видео)
© МВР

След опита за преврат за Турция няма непосредствени рискове за България няма.

Това зяви заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, предаде репортер на Novini.bg. Днес в Народното събрание се проведе извънредното съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред и по външна политика, на което бяха бяха изслушани представителите на службите за сигурност, на МВР и МВнР за актуалната ситуация в Турция. Гунев обясни, че има средносрочни и дългосрочни рискове за страната ни, като дългосрочните рискове са свързани с демократичните процеси в Турция и доколко там ще могат да бъдат запазени принципите на демокрацията. Това, за което настояват премиерът Бойко Борисов и европейските институции, е да се избягва реваншизма и да се използват инструментите на демокрацията, а не разчистването на сметки, категоричен беше зам.-министърът. Той разкри още, че сред участниците и заловените войници в опита за преврат, не е имало български изселници.

Същата позиция изрази и депутатът от БСП-Лява България Янаки Стоилов. Рискове за България има, но те в момента не са формулирани като непосредствена опасност. Овладяването на политическата ситуация в Турция дава възможност там да се стабилизира обстановката. Заедно с това обаче потенциалните рискове, които съществуват за България преди този неуспешен опит за преврат, съществуват, разкри той, но не пожела да конкретизира, като все пак посочи, че степента на ислямизация на властта в Турция продължава, което се подкрепя от значителна част от населението.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2351 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Драган

2016.07.20 | 09:48

3
Във външно министерство работят повече от 65% мюсулмани - турци, а този гьотверен ни успокоява, но една българска поговорка гласи: когато мечката е у съседите, ще дойде и у нас. Помним Югославия и т.н.
дуци

2016.07.20 | 09:48

2
Гунев отваряйте си очите ,щото да не ви ги отворят ония отатък босфора ,тогава ще бъде късно
Гунев

2016.07.20 | 09:48

1
Очите ни са затворени ,д-то отворено -да заповядат !Ние освен д-пе ,друго нямаме !Е и хляб и сол !И български носии ,ама това е временно !Пускаме в производство ...фесове !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини