Митов наредил лично на Нейнски да не дава публични изявления за Турция

Вярно е - аз наредих изрично на посланик Нейнски да не говори по медиите. Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления. Това каза министърът на външните работи Даниел МитовДаниел Митов Даниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, пред журналисти в Брюксел във връзка с твърденията, че посланикът на България в Турция Надежда Нейнски има забрана да прави изказвания за ситуацията в южната ни съседка, предаде "Фокус".

Публичните изяви и послания се централизират в случая”, добави той. „Вие знаете, че Министерство на външните работи събираше всичката информация. Давахме регулярно информация до медиите, инструкции до българските граждани. За нас беше най-важно да се погрижим за хората, които биха могли да изпаднат в беда – български граждани, които се намират в Турция”, каза министърът.

„Задачата на госпожа Нейнски като посланик е била да координира и следи именно това, а не да дава изявления по медиите”, каза Митов. „Има си член в Закона за дипломатическата служба, който регламентира начина, по който се правят публичните изяви от името на дипломатическата служба”, подчерта министър Митов. „Те се правят само с изричното съгласие и нареждане на министъра. Имаме си наредба, вътрешен правилник, аз съм издал и заповед по въпроса. Така че в случая няма нищо необичайно”, подчерта той. По думите му това не е конвенционална ситуация, не е нормален консулски случай.

„Тече опит за преврат в съседна държава и всяка една публична изява, било на посланика, генерален консул или някой друг може да бъде интерпретирана погрешно и да доведе до опасност за живота и здравето както на дипломатическите ни служители, така и на български граждани, намиращи се по това време в Турция”, обясни Митов. Той подчерта, че това са сериозни неща и затова се централизират посланията. „В случая само премиерът Борисов е имал право да прави изказване, подкрепен от външния си министър, от министъра на отбраната, от службите и т.н. на базата на събрана информация”, каза министърът.

По думите му така се реагира в подобни ситуации. „В случая посланиците не са политически анализатори, за да правят изявления и това е принцип в случая. Видяхте, че няма посланик на която и да е друга държава, който да е правил изявление по националните и медии от Истанбул или Анкара”, каза Митов. „Задачата на посланик Нейнски е била да се грижи за кризисните щабове в консулствата и посолството и да държи връзка с българските граждани”, допълни той. По думите му всичко останало е работа на Министерство на външните работи и посланията са били излъчени от министър-председателя Борисов.

„Политически анализи в нощ като тази не а се правят. Има си ред, има си процедури и никой не може да поставя този ред под въпрос. Това е стандартизирана процедура и в нея има смисъл”, каза в заключение Даниел МитовДаниел Митов Даниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,.

Коментари

 1. 2016.07.19 | 16:58
  Правилно постъпи министър Митов,точно така се прави.
 2. 2016.07.19 | 15:07
  Този незабавно да си тръгва така и така не става за нищо
  1. 2016.07.19 | 13:57
   О,става ,става ,много добре лиже задници ,кравешки фесовски !От къде ще намерят друг добър "специалист "?
 3. 2016.07.19 | 15:07
  А сега какво ще прави Местан? На Ердоган не му е сега работата да му помага при толкова главоболия!
 4. 2016.07.19 | 15:07
  МитУФ по голем чук от теб не съм виждал , кво ше стане ако говори бе киртак такъв или пазите гъзовете на турчолята , на теб по ти отива да си министър в турция там забраняват лично и немат демокрация
 5. 2016.07.19 | 15:06
  Митов Борисов много отдавна трябваше да те издуха като министър за многото тъпотии които допусна!!!!
 6. 2016.07.19 | 13:57
  Е а са кажи, че тоя не е народен предател!?! Такъв е!
  1. 2016.07.19 | 13:57
   Служител е на едни други, задокеански гоподари...
 7. 2016.07.19 | 13:56
  Какви изявления точно се предполагаше да даде !? Друг въпрос е - нормално ли е жена да е посланик в мюсулманска държава !?
  1. 2016.07.18 | 21:34
   Можеше да каже ,Ердогад дали добре ...еб.е !
 8. 2016.07.19 | 10:58
  ти си знаеш,нали!?
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет