Бъчварова: Институциите трябва да обединят усилията си срещу престъпността

  • 11 юли 2016 18:58

  • 1261
  • 5
Бъчварова: Институциите трябва да обединят усилията си срещу престъпността
© Булфото

Според вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. институциите трябва да обединят усилията си и да действат координирано срещу престъпността.

Трябва да започнем да работим по нов начин, за да осигурим условия за превантивно влияние върху битовата престъпност, да активизираме всички институции, включително и МВР, активно да изпълняват своите задължения по отношение на реда и вътрешната сигурност, за да се снижи ръстът на битовата престъпност. Това каза днес министър Бъчварова в Габрово, където участва в работна среща по превенцията на престъпността, на която присъстваха близо 100 представители на МВР, местната власт, съда и прокуратурата.

Срещата е част от кампанията на МВР и Националното сдружение на общините. Инициативата "Заедно в превенцията на престъпността" си поставя целта да ангажира всички институции, които имат отговорности за подобряване на средата за сигурност.

Давам си сметка, че често усилията да се противодейства на престъпността са били кампанийни, посочи Бъчварова. По думите й това, което трябва да се случи, е да се създаде система, която работи непрекъснато. Ние сме тук не само да си изчетем докладите, но и да чуем вашето мнение и препоръки, подчерта министърът и допълни, че добрите практики, които има на места, трябва да бъдат споделени и да бъдат прилагани и другаде.

Бъчварова обясни, че МВР иска да насочи усилията си в общините и там да се работи ефективно на ниво области, а не всичко да остане записано в стратегиите и плановете. По думите й има план на Съвета по превенция на престъпността, който съдържа 113 мерки, и вероятно края на годината ще бъде отчетено, че повечето са изпълнени. Но докато тези мерки не намерят своето изражение във всяка община, няма да имаме добрите резултатите, които искаме, посочи Бъчварова и каза, че кметовете са най-важните партньори.

Според министъра трябва да има общински планове за превенция срещу битовата престъпност, координиране на усилията между заинтересованите страни, постоянни контакти между местната власт, МВР и останалите заинтересовани институции.

Кметът на Габрово Таня Христова посочи, че е необходимо в общините да бъде изградена система за видеонаблюдение и информира, че 133 населени места в общината очакват решаване на този въпрос, за който и общината ще има грижата чрез изпълнението на европейски проекти. Христова предложи лицата, чиито противообществени деяния са регистрирани като прояви с нисък обществен интерес и не подлежат на съд, да полагат общественополезен труд.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1261 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
1

2016.07.12 | 09:56

5
rabota uok, para uok, a krazhbi hepsi. anadanmy..

2016.07.12 | 09:54

4
издевателствата над работещите ? към коя група пренасяте , другарко им министър ? към битовата или организираната престъпност ? или с милиционерския бизнес не се закачате , има и за тях има и за вас
ур

2016.07.12 | 09:53

3
мисли за хората които изкарват парите за теб и твоите ченгета. защото ако ние които работим изчезнем изчезвате и вие.
naco

2016.07.12 | 09:53

2
Това не може да се случи,другарко Бъчварова,защото ИНСТИТУЦИЯТА е една ,и ТЯ е,нейното име е- ДРУГАРЯ Бойко Борисов!?
vie si zatvariate ochite

2016.07.11 | 21:02

1
kogato v mometa niakakvi chench büra ograbvat chuzdenzite a mnogo lesno da vavedete edna obmena tarifa a vie g-za bachvaova tova ne vi iteresuva

Добави коментар

Водещи новини