Евродепутат: България ще може да разчита на новата европейска гранична служба (видео)

  • 08 юли 2016 08:00

  • 1188
  • 0
Евродепутат: България ще може да разчита на новата европейска гранична служба (видео)
©

Тази нова структура има доста по-големи правомощия от съществуващата в момента - Фронтекс. По-висок е и бюджетът й - само за 2016 г. е 136 млн. евро. Това каза в сутрешния блок на БНТ евродепутатът Емил Радев по повод създаването на обща служба за граничен контрол и брегова охрана на Европейския съюз.

Службата ще започне да действа от есента. В нея ще работят 1500 души, а България ще участва с 40 служители.

Тя ще може да ползва самолети, хеликоптери и кораби за наблюдение на външната граница. В случай на кризисни ситуации ще може да изпраща свои служители, както и експерти, които да защитават правата на децата, да връща мигранти, които не са получили право на убежище в страни членки на ЕС. Тази агенция ще действа по молба на държавата членка, която е изправена пред значителен миграционен натиск, уточни Радев.

Службата има и правомощия, свързани с трансграничната престъпност и ще си взаимодейства с други европейски агенции, включително и по линия на борбата с тероризма, обясни евродепутатът.

Радев предлага седалището на новата агенция да бъде във Варна.

Ние сме един от моделите за добра охрана на външната граница, давани сме за пример. България ще може да разчита на новата агенция, тя ще бъде от помощ на българските гранични полицаи. Трябва да сме подготвени и да се надяваме да няма ситуации, в които да се използва този резерв, каза още евродепутатът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1188 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини