Ненчев: Объркването за флотилията е на румънския президент

  • 22 юни 2016 21:32

  • 4287
  • 6
Ненчев: Объркването за флотилията е на румънския президент
©

Военният министър на България Николай НенчевНиколай Ненчев Николай Ненчев е роден на 11 август 1966 г. Юрист. Магистър по право и политически науки. прехвърли върху румънския президент Клаус Йоханис вината за объркването в българското правителство дали ни е предлагано участие в обща флотилия с Румъния и Турция срещу Русия, или само регионална инициатива за военноморски учения.

“Румънският президент каза, че се е объркал и не е искал да каже това”, заяви в сряда Ненчев пред в. “24 часа”.

След срещата на Йоханис с премиера Бойко Борисов стана ясно румънското предложение за флотилия. Българският премиер го отказа с думите: “Не ми трябва война в Черно море!”

Според последвалите изявления на Ненчев и президента Росен Плевнелиев в разговорите с румънците не е ставало дума за флотилии.

Всъщност преди седмица прзидентът Йоханис каза, че не е бил разбран правилно при разговорите с премиера, а не, че се е объркал. “Не съм разбран правилно. Аз говорих само за съвместни учения, а не за сформирането на военна флотилия на Румъния, Турция и България в Черно море”, бе точният му коментар.

“Обсъждали сме само и единствено възможности за общи тренировки и действия”, повтори в сряда Ненчев.

До петък трябва да са готови всички документи и български позиции за срещата на върха на НАТО във Варшава, обясни още Ненчев. Те щели да бъдат съгласувани с премиера Борисов. Черноморската инициатива също ще бъде сред темите, които ще се обсъждат на срещата на НАТО.

В сряда правителството одобри състава на делегацията ни за нея. Тя ще се води от президента Росен Плевнелиев, ще бъдат и министрите Ненчев и Даниел Митов.

“След анексирането на Крим се стигна до сериозни дисбаланси в региона на Черно море. Има струпване на въоръжени сили от страна на Русия. Това води до необходимостта НАТО да демонстрира готовността си да защитава всеки свой съюзник и да балансира присъствието”, коментира в сряда външният министър Митов.

Според него създаването на черноморска флотилия е част от този разговор в НАТО за засилване на присъствието в региона.

Премиерът Бойко Борисов ще отговаря в петък пред депутатите за флотилията в Черно море, която бе предложена от Румъния, стана ясно по време на пленарното заседание в сряда.

Председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че в сряда и в четвъртък поради предварително поети ангажименти премиерът няма да може да бъде в парламента, за да отговаря пред депутатите.

Изслушване на премиера Борисов и министрите Ненчев и Митов в парламента поиска в сряда БСП. В парламента бе внесено и искане на инициативен комитет да се гласува декларация на НС за отказ от военни действия с Русия.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
4287 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2016.06.24 | 09:37

6
А твоето объркване?

2016.06.24 | 09:37

5
объркването Ненчо е когато баща ти е набутал салама на майка ти в путк*та - ей виж се в огледалото какво объркване е станало

2016.06.24 | 09:37

4
Байко каза Ненчев,е е имало преговори и разговори и от твоя страна и от Пастирката с Порошенко и Ердоган не ми разправяй кой се объркал, щяхте да направите Трета Световна война бе, Изрод от село Кукорево

2016.06.23 | 22:13

3
Пъпеш!

2016.06.23 | 22:13

2
Ще ни представят тримата гл...ци, както би казал Д.Донев.

2016.06.23 | 09:49

1
MZASLUJIHME SI MICHENITE ZA RUSIA-NEKOMPETENTNOST

Добави коментар

Водещи новини