Турция не е имала намерение да спазва реадмисията, обяви Ангел Джамбазки (видео)

  • 20 юни 2016 11:47

  • 4727
  • 3
Турция не е имала намерение да спазва реадмисията, обяви Ангел Джамбазки (видео)
© Булфото

По повод празника на Македония и Свети Дух от Македонския научен институт организират дискусия за развитието на Македония и македонският въпрос след 1944 г. Акцент бе поставен за съхраняване на българското културно-историческо наследство в цялата област, както отношението на управляващите към българските граждани останали в държавата Македония, предаде репортер на Новини.бг.

На дискусията бе отправено приветствие от министъра на отбраната Николай НенчевНиколай Ненчев Николай Ненчев е роден на 11 август 1966 г. Юрист. Магистър по право и политически науки., присъстваха депутати от НС, както и евродепутата Ангел Джамбазки, историци и общественици.

Задължение на българския политически, военен и държавен връх е не да дава нелепи обяснения, а да формулира ясно българския национален интерес в рамките на НАТО и на Балканите. Това каза евродепутатът Ангел Джамбазки в коментар по повод отказа на Турция да изпълнява двустранното споразумение за реадмисия с ЕС.

Евродепутатът участва в научна конференция, посветена на Македонския въпрос и въпросите на българската общност в Македония, организирана от Македонския научен институт.

Националистът бе категоричен, че има смесване на теми, излишна истерия и нежелание от страна на Турция да спазва поетите ангажименти. Той припомни, че става въпрос за две споразумения за реадмисия - първото е двустранно между България и Турция, а второто - все още не влязлото в сила между Турция и ЕС.

Джамбазки бе категоричен, че споразумението няма елементите на международен договор и по думите му е било „пропаганден фишек”, „прах в очите” на хората в опита на част от чиновниците в Брюксел да се измъкнат от неловката ситуация, свързана с бежанската криза.

Джамбазки постави още един въпрос - има ли желание Турция да организира и да води регионално военно формирование в рамките на НАТО около границите с Русия. Той изтъкна, че споменаването на Украйна, която не е член на ЕС, но е част от инициативата „Партньорство за мир” на НАТО, прави въпроса актуален. Евродепутатът ни коментира и спорната ситуация между Румъния и Молдова. Според него северната ни съседка се стреми да постигне по всякакъв начин геополитическите цели. В този контекст, според Джамбазки, е важно задължението на българския политически, военен и държавен връх да формулира ясно българския национален интерес в рамките на НАТО, в рамките на Балканите и визира проблемите на страната ни, свързани с Македония.

Евродепутатът бе категоричен, че българските правителства трябва да имат много по-активно отношение към Македония и българите там. По думите му трябва да се следва обща линия на поведение – едната насочена към възстановяването на българското гражданство на лицата, които са имали такова, и техните наследници към 1944 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4727 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Турция да върне

2016.06.28 | 11:37

3
Заграбените Български ЗЕМИ,както и Македония,Гърция,Сърбия,Хърватия,Босна,Черна гора, Словения Албания и Румъния.
152

2016.06.22 | 09:53

2
И определено трябва да имаме ясна и категорична политика без страх и отстъпки и от Турция.

2016.06.21 | 15:43

1
И към македония и към Северна Добруджа!!! И ние имаме геополитически интереси! Румънците да връщата половината си територия, която е Българска! Стига вече наивни и продажни правителства!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини