Тихомир Стойчев: Възродихме разбирателството между страните от Югоизточна Европа

  • 02 юни 2016 07:51

  • 1276
  • 0
Тихомир Стойчев: Възродихме разбирателството между страните от Югоизточна Европа
©

"В миналото нашият регион беше в центъра на конфликти и напрежение. Югоизточна Европа се оказа в периферията на развиваща се Европа, имаше формат за изграждане на взаимно доверие. За двустранно сътрудничество в региона. 20 години по-късно България пак пое организирането на подобна среща. Искаме да постигнем по-добра координация в европейските инстутуции в Брюксел - повишаване на транспортната инфраструктура, гражданските общества и проблема с бежанската криза".

Това заяви пред БНТ Тихомир Стойчев - секретар на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, по повод вчерашната среща на България със съседните ни страни.

"Постигнатото от България в последните години е пример за това как може да се работи добре в план за транспортно развитие, например магистрала "Тракия" и не само. Всички държави от региона са зависими от доставки на енергийни вносители. Тази сигурност е част от националната сигурност и основен приоритет за всички страни. България дава пример с политиката, която провежда относно доставката на газ", смята той.

"Осъзнава се, че всяка една отделна държава сама по себе си не е изгодна, затова трябва да се обединим, защото целият регион ще представлява сериозен интерес за добив на газ. Страните от югоизточна Европа имат своите притеснения и за бежанската вълна и се притесняват от нови набези", каза още Стойчев.

"С вчерашната среща отново възродихме разбирателството между страните, да има диалог и доверие в региона. Важно е този политиески формат да продължи да функционира активно. Символизъм има и в мястото, където беше проведена среща - "София тех парк", което се намира на мястото на бивши казарми", уточни той.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1276 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини