Павлова: До 5 г. АМ "Хемус" може да е готова

  • 10 май 2016 08:25

  • 9328
  • 2
Павлова: До 5 г. АМ "Хемус" може да е готова
©

В момента няма риск нито едно населено място във Врачански регион да бъде залято. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

По думите й основната причина за кризисната ситуация в региона е, че има доста голям водосбор и два язовира – "Рогозен 1" и "Бързина", които не са източени навреме.

Ситуацията вече е овладяна и се прави допълнително източване. Днес ще бъдат пратени допълни екипи, уточни Павлова.

Някой е взривявал язовирната стена на "Бързина" и тя е силно компрометирана. Ще бъде направено обследване има ли смисъл язовирът да бъде ремонтиран, или трябва да бъде изведен от експлоатация. В Мизия е създадена доста добра организация, коритото на реката е почистено, каза регионалният министър.

С последните промени в Закона за водите имаме единен орган - Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), който следи състоянието на язовирите. Добрата новина е, че от проверените 1500 язовира за едва 50 са издадени предписания за източване, посочи Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

Тя разказа и за планираните ремонти на републиканската пътна мрежа. 2016-та ще е годината на Северна и Северозападна България. Почти 100 млн. лв. ще бъдат реализирани в пътната инфраструктура на Северозападна България. В участъка Враца-Видин най-критичната точка в Димово. Градът стои разкопан от 4 г. и е по-зле от лунен пейзаж. Общината не си довърши проекта за водния цикъл и градът остана разкопан. Затова ще бъде направен ремонт на целия участък в Димово, включително ВиК инфраструктурата. Участъкът към Белоградчишките скали също ще бъде ремонтиран, както и участъкът Враца-Криводол. В допълнение ще бъде ремонтиран и Петрохан, и пътят от Враца за пещерата Леденика, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Предстоят ремонти на участъците Плевен-Ловеч, Габрово-Севлиево и няколко пътища в община Велико Търново. В Разградско също има няколко пътища в критично състояние, които ще бъдат ремонтирани. Ще бъде ремонтирано и едно също не маловажно направление – Добрич-Варна. Приоритетни участъци са и Кресненското дефиле и пътят Русе-Бяла. До края на годината планираните ремонти трябва да бъдат завършени. Днес започваме ремонт на моста на Елешница, а в края на месеца ще започнат и ремонтите на тунелите Витиня и Ечемишка, които не са ремонтирани от 40 г. Доста амбициозна програма сме си поставили, надявам се и времето да бъде с нас, заяви Павлова и призова гражданите за търпение по време на ремонтите.

По думите й при наличен финансов ресурс и при добра организация строителството на АМ "Хемус" може да бъде довършено до 5 г.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
9328 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
777

2016.06.10 | 01:33

2
АКО СИ ЖИВА
naco

2016.06.10 | 01:33

1
С ПАРИТЕ от ВИНЕТКИТЕ ли,г-жо Винеткова???

Добави коментар

Водещи новини