ЕК смъмри България и още 11 страни, че не дават пари за сделката с Турция

  • 22 април 2016 06:24

  • 8003
  • 6
ЕК смъмри България и още 11 страни, че не дават пари за сделката с Турция
© Gettyimages

ЕК разкритикува 12 страни - членки на ЕС, че все още не са внесли своя дял във фонда на стойност 3 млрд. евро, които трябва да бъдат предоставени на Турция като част от споразумението за бежанците, писа електронното издание "Политико", цитирано от в. Сега.

Данните са от доклада, който институцията представи в сряда за изпълнението на сключената на 18 март договорка между ЕС и Турция. България, която трябва да внесе 5.9 млн. евро по Механизма за бежанците в Турция, е сред държавите, които не са дали обещаните средства. Другите страни са Белгия, Австрия, Полша, Литва, Словения, Хърватия, Румъния, Гърция, Кипър, Малта и Испания. В доклада на ЕК се подчертава, че тези държави трябва бързо да изпълнят поетите ангажименти. Брюксел обеща за 2016 г. да отпусне 3 млрд. евро на Анкара, за да я подпомогне за справянето на мигрантите. 1 млрд. евро от тази сума се предоставя от бюджета на ЕС, а останалите - от хазната на всяка от 28-те държави членки. Досега 16 от тях са внесли обещаните суми и те възлизат на 1.61 млрд. евро.

На вчерашната си среща в Люксембург вътрешните и правосъдните министри от ЕС окончателно одобриха създаването на единен регистър на пътниците на авиокомпаниите, предаде БНР. Информацията ще се споделя между 28-те страни членки с цел бързото проследяване на лица, заподозрени в престъпления. За да влезе в сила, документът трябва да се синхронизира от парламентите на страните членки. "Това безспорно е едно добро решение за оптимално събиране и обмен на информация между всички нас и е предпоставка за по-ефективна борба срещу организираната престъпност и тероризма", подчерта българският вътрешен министър Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св.. "Към този момент България и някои други държави членки нямат възможност да се възползват пълноценно от важни системи на ЕС, а същевременно страни като България ежедневно обезпечават сигурността по една от най-важните и чувствителни граници на ЕС", каза тя. Холандският правосъден министър Ард Ван Дер Стьор, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС, заяви, че има консенсус и за нова европейска директива за борба с тероризма.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който вчера беше на визита в Турция, обяви, че броят на имигрантите и бежанците, които влизат в Европа през Егейско море от Турция, е намалял значително. Трафикантите на хора бързо могат да се ориентират към нови маршрути и държавните власти не трябва да спират преждевременно с мерките за сигурност, подчерта той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
8003 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2016.05.09 | 16:50

6
Турската работа е на принципа \\\"дай Д-ПЕ, дай вазелин\\\", т.е \\\"платете си да ви завоювааме\\\". Не е ясно какво му се гънат на този психопат Ердоган.
дуци

2016.05.09 | 16:49

5
а да си намажем задниците с вазелин нещете ли ?

2016.05.09 | 16:49

4
Някой още да се съмнява, че бежанската криза е организирана, за да се изнудват държавите от ЕС?
Е - С

2016.04.29 | 13:42

3
Европ*е*д*е*р*а*с*и... Ей сега - ей сегичка ще ви извадя аз на вас едни пари да ви ги дам...

2016.04.25 | 12:18

2
DAVAYTE PARiTE iLi PUSKAM MiGRANTiTE V BILGARiA
vankata1002

2016.04.23 | 02:02

1
Ееее как то Нашите политици са свикнали само да грабят от ЕС а не да дават.

Добави коментар

Водещи новини