Добрев: Износът на нефт от България не е химера (обновена)

  • 20 април 2016 08:00

  • 3232
  • 4
Добрев: Износът на нефт от България не е химера (обновена)
©

"Румънците задоволяват 80% от нуждите си с газ, те произвеждат газ равномерно. Те ще станат износител на газ в следващите няколко години. Така че износът на нефт от България не е химера. Това заяви по БНТ депутатът от ГЕРБ Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

"Корабът е вече тук и започва сондажът, така че да видим. Имаме още два големи блока, единият е Силистар. Още в предния кабинет Борисов стартирахме с проекта в Силистар. Бях на конференции и миналата година бе изключително предизвикателна с ниската цена на газа. България  е от малкото страни, които успяха да продадат газ чрез "Шел", каза той.

"Ние сме на 95 % зависими от вноса на газ от Русия, а нашата консумация е скромна. Ние сме страна, която транзитира газ. Нашата енергийна зависимост ще намали тази на Европа. А Европа е 34% зависима от енергийните суровини на Русия. Страните ни съседки са големи пазари за газ. Все по близо сме до износ, категоричен е Добрев.

Той обясни, че е изключено да се случи ситуацията с електроенергията, която е по-скъпа от българските, отколкото от американските централи. Държавата не инвестира в проучването на Черно море и няма ангажимент за изкупуване на добива, поясни Добрев.

"Защо е ценен този местен добив? Не само защото ние ще получаваме огромни концесионни възнаграждения и това е в интерес на държавата, възнагражденията за разлика от полезните изкопаеми например в нефта и газа достигат до 30%, тоест 30% от продажбата на този газ или нефт ще влизат в държавния бюджет под формата на концесионни възнаграждения. В допълнение на това от останалите 70%, 30% са разходи по преноса от тези хиляди километри на газа, който получаваме, та газът в България ще бъде значително по-евтин", коментира Добрев.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
3232 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Оле-мале

2016.08.11 | 16:38

4
Румънците задоволявали нуждите си от газ на 80% затова щели да станат износители, от което следва, че ние ще изнасяме нефт. Този, с тази брилянтна логика, да не би да е от герП? Подходящ е за министър, да застане до някое кьоше, белким го види геолог номер едно на България другарят борисов. Което няма нищо общо с хидролог номер едно - доган.
ккк

2016.08.11 | 16:38

3
Баща му на Добрев има завод за ДВА МИЛИОНА в Родопите за дървесина ,с КРАДЕНИТЕ ПАРИ ОТ НАРОДА.
ъх

2016.04.30 | 10:21

2
продавам арабска забрадка със сигменти

2016.04.21 | 01:11

1
износ, ДА ...но от Тотал ,а не от България.Тя работата ще е същата както с добива на злато!

Добави коментар

Водещи новини