Автомобили с изтекла "Гражданска отговорност" все още няма да бъдат дерегистрирани служебн

  • 07 април 2016 18:47

  • 2615
  • 0
Автомобили с изтекла "Гражданска отговорност" все още няма да бъдат дерегистрирани служебн
© Novini.bg

Все още няма нормативна уредба за служебно прекратяване на регистрация на МПС, което няма валидна застраховка гражданска отговорност. Това стана известно от думите на зам.-председателя на Комисията по финансов надзор /КФН/ Ралица Агайн по време на среща в Народното събрание с представители на мотоклубовете от страната.

Дискусията беше организирана от депутатите Стефан Кенов от БДЦ и Делян Добрев от ГЕРБ по отношение на планиран за 13 април национален протест на мотористите срещу задължителната целогодишна застраховка гражданска отговорност.

Делян Добрев обясни, че процесът на автоматична дерегистрация трябва да започне, когато МВР има техническата готовност да въведе и автоматична регистрация. За да заработи режимът на дерегистриране и връщане на регистрацията, ще има наредба за обмен на данни, която трябва да бъде приета от МВР, КФН и транспортното министерство, посочи Агайн. Според нея това може да стане до края на годината.

Тя обясни, че тази разпоредба има за цел да реши проблема с практиката чужденци да регистрират автомобилите си в България и да ги управляват в чужбина без застраховка, тъй като обезщетенията за ПТП се изплащат от Гаранционния фонд. За 2015 г. изплатените обезщетения са 12,6 млн. лв. за чужбина и 16 млн. лв. за България, посочи тя.

Петър Славов от Реформаторския блок посочи, че с колеги са внесли законодателни промени, с които предлагат автоматичната дерегистрация да не важи за превозни средства за сезонно ползване. Те предвиждат още автоматичната дерегистрация за сезонни превозни средства да не настъпва веднага след изтичане на задължителната застраховка.

Мотористите заявиха, че искат възможност за сключване на срочна застраховка за сезонните МПС-та. Георги Томов, президент на мотоклуб Жокерс МС, заяви, че не са против наредбата в нейната същност, а само против частта, която ги касае, предаде БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2615 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини