Политолог: Обвинен в шпионаж оглавява фондацията на Петър Стоянов

  • 27 май 2011 21:33

  • 2625
  • 0
Политолог: Обвинен в шпионаж оглавява фондацията на Петър Стоянов
©

Скандално известният Стамен Станчев, който бе разследван в Румъния за шпионаж, оглавява фондацията на бившия президент Петър Стоянов. Това съобщи политологът  Иво Маев. Стамен Станчев още през 2009 година бе разобличен, че се разхожда из Монте Карло на волана на суперлуксозен болид, а на ръката си носи часовник от колекцията Джеймс Бонд, от румънският вестник "Евениментул зилей" в кореспонденция от Монте Карло.

"За една нощ станах най-страшният шпионин в Румъния. Аз съм само един консултант, правя бизнес, лобирам, водя инвеститори и пари в Източна Европа. Няма нищо незаконно. Правил съм това и в други държави, и не само аз. Продължавам да го правя", казва Станчев пред "Евениментул зилей".

Пред румънския вестник тогава Станчев казва: "Проблемът на Румъния, както и на България е не, че се краде, защото навсякъде се краде по десет процента! Дори и на Запад. Проблемът в Румъния и България е, че някои се опитват да откраднат всичко, 100 процента, без да правят нищо. Ако дойдат един милиард евро за строеж на магистрала, вместо да са благодарни на 100 милиона евро, те се опитват да откраднат всички пари и да не правят нищо. А това се случва, защото партиите, политиците, не се разбират помежду си, а се карат. На Запад, например, за строеж на магистрала се прави така: строителят, подкрепян от партията, която е на власт, получава най-голямата част от строежа, а строителите, подкрепяни от партиите в опозиция, също получават процент от дейността, по-малък, в зависимост от спечелените проценти на съответната подкрепяща ги партия за влизане в парламента. По този начин, дори и ако властта се смени, този алгоритъм се запазва и всички за доволни. Всеки получава по едно парче, по-голямо или по-малко, а хората на свой ред - магистрали, болници, училища и така нататък".

Срещу Станчев има три наказателни дела за шпионаж в Румъния. Фондацията на Петър Стоянов наречена "Център за глобален диалог и сътрудничество" е базирана във Виена и беше създадена преди седмица. За старта на дейността си в австрийската столица пристигна бившият президент на САЩ Бил Клинтън и съпругата на бившия британски премиер Тони Блеър - Чери.

Последвайте канала на

2625 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини