Илиян Василев: Данните в "Досиетата Панама" няма да разклатят Путин

  • 05 април 2016 10:17

  • 3301
  • 7
Илиян Василев: Данните в "Досиетата Панама" няма да разклатят Путин
© Булфото (архив)

"Досиетата Панама" тепърва ще дават своите плодове. Темата не е нова, просто сега в нея влизат и по-пикантни за медиите проблеми за ръководители на авторитарни режими, футболни звезди или хора, които правят новините, но това е процес, тръгнал от самото създаване на офшорните зони.

Това мнение изрази пред БНР бившият ни посланик в Русия Илиян Василев. "В никакъв етап от развитието на офшорните зони правителствата не са били беззащитни. Те просто са били под влиянието на значителни и силни лобистки кръгове, които са се възползвали от една страна от офшорните зони, а от друга страна те са станали възможни именно заради бездействието на тези правителства. Ефектът от разкритията за здрави общества ще бъде оздравителен, а за общества, които нямат такъв институционален инстинкт за борба с такива явления и смятат за нормално висши политици да крият пари и да ощетяват държавата с това, че не плащат данъци, ефектът няма да бъде голям. В България ние не страдаме от липса на информация за злоупотреби с власт, пред очите ни правят подобни разкрития и институциите мълчат", каза още той.

Разликата между американската данъчна служба, германската данъчна служба и нашите, включително руската, по отношение на разкриване на данъчни престъпления, е от небето до земята, изтъкна още Василев. По думите му, всеки запознат с дейността на данъчната служба в САЩ и острата й борба срещу данъчните райове, не е изненадан, че проблемът не е симетричен и няма толкова американски граждани в тези зони.

Без съмнение офшорните зони ще бъдат предмет на все по-голяма рестриктивна регулация от страна на финансовите и данъчните органи, обобщи Илиян Василев. Той предвижда затягане на контрола в Европа и не изключи позитивен ефект на "Досиетата Панама“ върху Китай и китайския модел заради присъствието на няколко членове на политбюро в разкритията. Данните няма да разклатят позициите на руския президент, смята анализаторът.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3301 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2016.04.13 | 23:21

7
В краварската зона -Панама ,няма нито една крава или бик !Интересно !!!Платното е съшито с бели конци ! Май ЦРУ вече не пипа толкова внимателно !Или баламите ,вярващи в дядо Коледа са на привършване !
ТТ

2016.04.13 | 23:20

6
ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЕ ЗАНИМАВАТЕ С ПУТИН И РУСИЯ ГЛЕДАЙТЕ БГ ДРУГ РАЗГОВОР НЯМАТЕ

2016.04.13 | 23:20

5
никъде не пише е путин има фирма или сметки там , това че други имат и той ги познава по нищо не ги свързва с него , кой какво си мислел или какво можело да бъде това е недоказуемо ,премиерът на англия има сметка там защо не пишете за него а и значи всички негови познати и те са замесени
Стилиян

2016.04.13 | 23:19

4
Този тетраедър И.Василев нещо много взе да пърпори!Да оставим настрана въпроса,че беше нарочен за посланик в Русия без да има нужната квалификация и опит за това. Парашутист!Сигурно пак напира за някъде и прави ескиважи-набира точки за класация...Де, дърво неокастрено!Много лапачи и много натегачи...
малките булка и буляк

2016.04.11 | 20:47

3
Кога черните опъват палатките пред НДК-то?Тогава ще забравите бързичко за Боцо и панамските легенди,защото това ще е началото на цепенето на три на територията.Да живее Тракистан!
Николай Валюев

2016.04.11 | 20:46

2
Който е правил минети на Путин, никога не го забравя. Дори и 100 милиарда да намерят от путиновите пари в офшорки.
ВАЖНО

2016.04.11 | 06:51

1
АБЕ КЪДЕЕ ОНЯ МЪРЗЕЛИВ СМРАД ОТ ЕЛЕНИТЕ...????

Добави коментар

Водещи новини