Паникбутони са монтирани във всеки кът на Централна гара в София

  • 03 април 2016 07:02

  • 2323
  • 0
Паникбутони са монтирани във всеки кът на Централна гара в София
© Булфото

Паникбутони за връзка с охраната са монтирани в публичните части на обновената Централна гара в София.

Това съобщи пред “24 часа” Ивайло Желев, ръководител на екипа за управление на проекти в Националната компания “Железопътна инфраструктура”. Гарата е в ремонт от 2 години и ще бъде отворена отново за Великден. Ако пътниците забележат нещо съмнително или стане инцидент, те ще могат да сигнализират. Бутоните са монтирани при ескалаторите, на пероните, в чакалнята. 191 камери излъчват картина в зала, от която се наблюдава всяко кътче от гарата, до което имат достъп пътниците, разказа Желев.

Навсякъде в чакалнята са разположени монитори, на които ще се изписва разписанието на влаковете. Нова е и озвучителната уредба. Монтирана е и система с часовници, които се управляват от едно място. На второто ниво на чакалнята ще има ресторант и места за хранене като в моловете. Тези терени ще бъдат давани под наем. 9 са ескалаторите към пероните, от десетилетие те не работеха. Шестте от подлезите към чакалнята са основно ремонтирани, тъй като бяха подменени през 2007 г. Чакалнята е намалена, ще се отоплява през зимата от две абонатни станции, има и чилърна система, която пък е вързана с фотоволтаици, които са върху перонните покрития. С тях ще се намалява разходът на енергия. Солари на покрива пък ще подгряват вода.

Спестеният терен от намаляването на чакалнята е за нова зала, която е разчертана за 7 вида спорт. Евентуално в нея ще може да се играе волейбол, баскетбол, футбол на малки вратички, тенис на корт. Може да се използва за шоурум, за базари. Как ще се използва тя, ще реши бъдещият наемател. 72 млн. лв. струва обновяването на Централната гара в София, която не е ремонтирана основно от построяването през 1974 г. Основната инвестиция е в конструктивното укрепване. Заради това срокът за ремонта е удължен с 3 месеца.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2323 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини