Рашидов подписа нов 5-годишен договор с Лувъра

  • 31 март 2016 15:45

  • 1534
  • 3
Рашидов подписа нов 5-годишен договор с Лувъра
© Булфото

Министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко и президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез подписаха днес ново петгодишно Споразумение за сътрудничество между министерството на културата и Музея Лувър, съобщи министерството.

Документът гарантира на България в следващите пет години активно сътрудничество със световния музей в областта на научните изследвания на гръцки, етруски, римски антики и ориенталски артефакти, сътрудничество в борбата срещу незаконния трафик на културни ценности, продължаване на българо-френската археологическа експедиция "Аполония-Понтика" в Созопол с участието на Националния археологически институт с музей при БАН и на изтъкнати френски изследователи и обмен и обучения на специалисти от двете държави.

След успешната българска изложба "Епопея на тракийските царе", която привлече в Лувъра милиони посетители, новото петгодишно споразумение ще стане основа за реализиране на нови съвместни проекти, посочи Жан-Люк Мартинез. Той предложи следващата българска изложба в Лувъра да бъде "Епохата на българските царе от 9 до 13 век", за да види Европа шедьоври от християнска България. В по-далечен план може да бъде представена експозиция от ценни османски архиви, притежание на Националната библиотека в София.

Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко получи днес в Париж подкрепата на Лувъра за културната програма на българското председателство на ЕС през 2018 година. Готови сме да представим в София по време на българското председателство експозиция от Лувъра, която да включва 60 ценни живописни платна от Ренесанса, заяви Жан-Люк Мартинез в отговор на поканата на министър Рашидов Музеят Лувър да покаже в нашата столица своя изложба, докато по същото време Националната ни опера гостува в Гран Опера в Париж. Разговори за представяне на българската опера в Париж се водят в момента.

"Горд съм с българското наследство и с българския талант и съм щастлив от новото Споразумение с Лувъра, защото така България има големия шанс да продължи да бъде достойно представена на най-престижните места. С радост днес в Париж чух отново признанието, че "историята на Лувъра минава през България", заяви министър Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. Той подчерта амбицията на Министерството на културата да осигури показване на най-доброто от българския талант в Европа и да направим възможно най-доброто от Европа да бъде показано в България.

Министър Рашидов поднесе на Жан-Люк Мартинез личен подарък - скулптурна глава на Антони Гауди, която е направил преди време по портрет на прочутия испански архитект, известен с новаторския си и оригинален стил. Президентът на Лувъра подари на Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко ценен каталог от най-новите изложби в музея.

Последвайте канала на

1534 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Умник Гюро

2016.04.01 | 23:25

3
Вежди подписа договор, чрез който пак ще шътне някое друго акварелче, използувайки министерската служба. А после се чудим как той е направил милиони! Ега ти пладнешкия доносник на ДС!
гошо

2016.04.01 | 11:05

2
"В по-далечен план може да бъде представена експозиция от ценни османски архиви, притежание на Националната библиотека в София." Стана ни ясно на всички за какво иде реч.Пак ли ислямизация бе?

2016.04.01 | 08:03

1
Не знам Рашидов дали е помак или турчин, но бих се заклел, че е истински Българин. Със такива хора България ще преуспее.

Добави коментар

Водещи новини