Плевнелиев: България и Хърватия са незаобиколим фактор за развитието на региона (видео)

  • 30 март 2016 17:17

  • 1585
  • 3
Плевнелиев: България и Хърватия са незаобиколим фактор за развитието на региона (видео)
© Булфото (архив)

България и Хърватия са незаобиколим фактор за развитието на региона.

Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното по време на съвместната си пресконференция с държавния глава на Хърватия Колинда Грабар Китарович, която дадоха в сградата на президентството. С днешното посещение заявяваме своята решителност за мир в нашия регион, заяви Плевнелиев и направи кратка историческа справка на българо-хърватските отношения. По думите му двете страни са свързани със здраво приятелство, като централно място заема споделеното сътрудничество от векове между двата народа. Изключително динамичното приятелство ни помага за всеобхватен обмен на позиции по актуалните въпроси, заяви президентът.

Двете страни обменят и координират позициите си преди европейските съвети, подчерта Плевнелиев и допълни, че България и Хърватия подкрепят европейската интеграция на своите съседи. България е последователна в своята подкрепа, но водещ за нас е принципа на добросъседство. Той отбеляза, че в разговора с Колинда Грабар Китарович са обсъдили и енергийната сигурност в региона, като подчерта, че всяка държава трябва да има достъп до енергийни източници. По думите му двете страни могат да играят ключова роля в развитието на регионалното енергийно сътрудничество.

В изявлението си Плевнелиев засегна и темите за бежанците и тероризма. Според него решението на бежанската вълна може да бъде единствено общоевропейско, а за целта трябва да се действа по-категорично. Атентатите в сърцето на Европа показаха, че никой не е застрахован, каза президентът. Всяко кафене може да бъде обект на терористична атака и всички ние трябва да водим битка срещу идеологията на тероризма, каза той.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1585 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.03.31 | 09:25

3
Този започна да го бие всеки ден трифязен ток...
Льольо

2016.03.30 | 23:19

2
дръж са мъжки кленботерол и бианабол курс 3месеца бодибилдинг незаобиколими фактори за мъжко поведение

2016.03.30 | 23:19

1
хахаха на Плевнелиев му трябва нещо по-сериозно аз бих му препоръчал параболан и тест пропионат.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини