Депутатите на БСП са рекордьори по безпричинни отсъствия

  • 30 март 2016 06:24

  • 1553
  • 1
Депутатите на БСП са рекордьори по безпричинни отсъствия
© Novini.bg

Депутатите на БСП са рекордьори по натрупани неоправдани отсъствия от пленарните заседания на 43-тия парламент. Това показва проучване на неправителствената организация "Отворен парламент" между ноември 2014 г. и февруари 2016 г.

Групата на социалистите е втора по численост с 38 души след тази на ГЕРБ - с 84. Левите народни представители са отсъствали 102 пъти без уважителна причина. На второ място е ДПС, чиито 30 депутати не са се явили 94 пъти на работа. Следва ГЕРБ с 58 неизвинени отсъствия. По-нататък е БДЦ с 43, реформаторите с 34, Патриотичният фронт и "Атака" с по 23 и АБВ със 17.

Най-често пленарните заседания е пропускал Камен Костадинов от ДПС, показа проверка на "Сега". От старта на НС до края на февруари той е пропуснал дебатите в залата 15 пъти. Следват го колегите му Йордан Цонев с 9 неизвинени и изключеният от движението Венцислав Каймаканов - също с 9. Отсъствията на Каймакамов са натрупани основно в периода, в който той бе кандидат за кмет на ДПС в Пловдив. Според сайта на НС до края на февруари Делян Пеевски е отсъствал без уважителна причина седем пъти. В БСП отсъствията са разпределени сравнително равномерно, а в ГЕРБ най-често не се е явявал на работа изключеният от ПГ м.г. Здравко Димитров. През октомври на кметския вот в Пловдив той бе съперник на Иван Тотев от ГЕРБ, а в момента е областен управител.

ДПС е с най-много безпричинни отсъствия от заседания на комисиите в НС, изчислява още "Отворен парламент". Депутатите му са пропуснали 44 пъти дебатите. На второ място е БСП с 35, следвани от реформаторите с 28, патриотите с 27, ГЕРБ с 22 и т.н.

Според правилника на НС при неоправдано отсъствие от залата на депутатите се налага удръжка, равна на дневното им възнаграждение. Основната заплата на народните избраници е три средни в обществения сектор. За участие в комисии те получават още до 5% от нея. Те нямат право на неплатен отпуск, а платеният съвпада с парламентарните ваканции.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1553 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Pl

2016.03.30 | 11:51

1
Като нямат причина,да бъдат санкционирани,а при рецидив-уволнявани!Така се прави навсякъде и във всички сектори.

Добави коментар

Водещи новини