Захариева: Службите спешно подготвят проектозакон за борба с тероризма

  • 23 март 2016 12:53

  • 1830
  • 1
Захариева: Службите спешно подготвят проектозакон за борба с тероризма
© Булфото

Правителството е обсъждало готовността за борба с тероризма на днешното си заседание, съобщи пред журналисти в Министерски съвет министърът на правосъдието Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

До две седмици МВР ще подготви проект на Закона за борба с тероризма и в най-скоро време се очаква той да бъде одобрен от кабинета, каза тя. В подготовката на проектозакона участват ДАНС и прокуратурата. Ще се включи и Министерството на правосъдието, каза Захариева.

Още миналата година България криминализира в Наказателния кодекс пътуванията с цел тероризъм, каза министър Захариева. Нашият Наказателен кодекс е по-рестриктивен от директивата на ЕС за борбата са тероризма. Почти всички текстове на Директивата са в нашия Наказателен кодекс, но може да се погледнат пак текстовете за финансирането на тероризма. В момента има проект за промяна в парламента, но той не е за криминализиране, а за блокиране на пари със съмнения, че са за тероризъм.

Трябва да се погледнат и текстовете в НК за обучение с цел тероризъм. Когато се е правила директивата нашата страна е предложила в нея да има санкции и за самообучението за терористични действие, но тази позиция не е била приета. Директивите обаче дават само общите мерки и ние можем да вкараме такива текстове при спазването обаче на човешките права, добави Захариева, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1830 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.03.24 | 10:47

1
хубаво , а дефиниция на тероризъм ще направите ли ?

Добави коментар

Водещи новини