За 4-ти път обявиха конкурс за директор на Старозагорската опера

  • 21 март 2016 20:46

  • 803
  • 0
За 4-ти път обявиха конкурс за директор на Старозагорската опера
©

За четвърти път през последните 6 години Министерството на културата обяви конкурс за директор на Старозагорската държавна опера. Мястото е вакантно от пролетта на м.г., когато титулярът Петко Бонев подаде оставка заради натрупания дълг в размер на над 700 000 лв.

Два месеца по-късно за временен шеф на трупата бе назначен режисьорът от Русе Огнян Драганов. Под негово ръководство задълженията бяха минимизирани не без помощта на министър Вежди Рашидов, който обяви, че въвежда нова методика за финансиране на културните институти.

Кандидатите за поста трябва да имат поне 3-годишен професионален опит в областта на културата, да са магистри в професионалното направление музикално и танцово изкуство, както и да представят концепция за развитие на културния институт през следващите 4 години. Крайният срок за кандидатстване е 18 април. На няколко пъти през годините трупата в Стара Загора посрещаше „на нож“ спечелилите конкурсите.

На практика по този начин беше провален опитът на Петър Радевски през 2010 г. да встъпи в длъжност. Опит за спиране беше направен и срещу Петко Бонев, но той все пак успя да се задържи на поста близо 2 години. Старозагорската оперна трупа, която неотдавна чества 90-годишнината си, е най-старата в България извън софийската.

Последвайте канала на

Нора Виткова
803 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини