Плевнелиев удостои кардинал Пиетро Паролин с орден "Стара планина" - I степен

  • 21 март 2016 15:25

  • 1734
  • 5
Плевнелиев удостои кардинал Пиетро Паролин с орден "Стара планина" - I степен
© Булфото

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното удостои с орден "Стара планина" - първа степен, държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин за неговия изключителен принос за укрепването и развитието на отношенията на приятелство и сътрудничество между България и Светия престол.

Кардинал Паролин е на официално посещение у нас.

"България високо цени отношенията си със Светия престол като суверенна държава, морален стожер и хуманитарен лидер на глобално ниво. Ние искрено желаем съществуващият отличен диалог да продължи и занапред в стремежа ни за изграждане на един по-хуманен свят в защита на слабите и уязвимите", каза в приветствието си президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Държавният глава изтъкна хилядолетната история на отношенията между България и Ватикана, както и важната роля на Светия престол в критични моменти от българската история. Той посочи, че посещението на Пиетро Паролин е свидетелство за приятелските чувства, които свързват България и Светия престол и за отношенията на взаимно уважение и сътрудничество между българското правителство и Ватикана.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното изрази благодарност за отзивчивостта на кардинал Паролин към въпросите, които страната ни е поставяла пред него, свързани с подкрепата на усилията ни за получаване на нова църква за българско богослужение - "Св. Павел", в Рим. Държавният глава изрази благодарност и за продължаването на ежегодните аудиенции при папата на български делегации и поклонението пред българските места в Рим във връзка с 24 май. Незабравим спомен остава първото в историята посещение в България на римски папа, което папа Йоан Павел Втори направи през май 2002 г., посочи още президентът Плевнелиев.

Държавният глава отбеляза и подкрепата в годините на прехода от Католическата църква и нейната най-голяма хуманитарна организация "Каритас" за католическата общност у нас и за много други наши сънародници.

Президентът Плевнелиев заяви, че България активно подкрепя усилията на международната демократична общност за поддържането на диалога между цивилизациите, религиите и културите. Гордеем се, че страната ни е символ на междурелигиозен диалог и мирно съжителство на религиите, каза държавният глава.


Държавният секретар на Ватикана Пиетро Паролин също изтъкна българската традиция на диалог между различните етнически групи и религии. "България винаги се намира на кръстопът и тук са си давали среща различни народи. Битките от миналото ни напомнят, че тези срещи не винаги са били лесни и че никога не бива да подценяваме предизвикателствата, които те носят със себе си. България има дълга традиция на хармония и диалог между различните етнически групи и религии", посочи кардинал Паролин и допълни, че дълбоко цени ангажимента за запазването на тази благородна традиция. Надявам се, че България ще продължи и оттук-нататък да се характеризира с щедър дух на гостоприемство и откритост и така ще спечели от обогатяването, което винаги носят различните, каза още държавният секретар на Ватикана.

Пиетро Паролин благодари за отличието и за топлото гостоприемство, което получава в България, и моли Бог да благослови българския народ.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1734 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Бакъря

2016.03.22 | 08:41

5
А Сивушка кога ще се изкашля ......по въпроса за семейните авоари в КТБ?
8

2016.03.22 | 01:03

4
Защо бе?

2016.03.21 | 23:46

3
раздава ги тези ордени на когото му падне , да очакваме следващия награден да е чистачката Пена за борбата и с хигиената в МС
коко

2016.03.21 | 20:57

2
Попе - това ,,гостоприемство,, какво значи ?Колко хиляди мигранти си ни приготвил ?
Оставка!

2016.03.21 | 20:57

1
Тоя маймуняк до кога ще го гледаме!?

Добави коментар

Водещи новини