16 дипломати ще лобират за кандидатурата на Ирина Бокова (видео)

  • 21 март 2016 12:30

  • 1626
  • 0
16 дипломати ще лобират за кандидатурата на Ирина Бокова (видео)
© Булфото

16 дипломати мобилизира Министерството на външните работи, които ще лобират за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, стана ясно днес на пресконференция в МВнР.

Шеф на екипа ще е ръководителят на генерална дирекция "Глобални въпроси" Райко Райков. Държавата отпуска бюджет от 106 000 лева, които ще се харчат под строг контрол. Групата е разработила конкретен план по кампанията за кандидатурата на Бокова, дадени са съответните инструкции на българските посолства. Във всяко едно от дипломатическите ни представителства зад граница ще има по един дипломат, който ще работи конкретно за номинацията на българската кандидатура. Основни приоритетни представителства ще бъдат в Ню Йорк, Женева, Виена и Брюксел.

Групата ще координира действията на останалите български институции по въпроса. Ирина Бокова бе номинирана за генерален секретар на ООН с писмо от министъра на външните работи на 9 февруари 2016 г., във връзка с Решение № 404 от 19 юни 2014 година на Министерския съвет. Организацията на обединените нации трябва да избере нов Генерален секретар в края на 2016 г., тъй като мандатът на настоящия лидер Бан Ки Мун изтича, а за първи път в 70-годишната история на Организацията жена може да заеме поста на световен топ дипломат. Откакто ООН започна привличането на кандидати през декември, Ирина Бокова от България се очерта като потенциален фаворит за поста.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1626 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини