Митов разкри причините за орязването на привилегиите на консулите у нас

  • 11 март 2016 17:30

  • 2450
  • 1
Митов разкри причините за орязването на привилегиите на консулите у нас
©

Почетните консули у нас имат прекалено разширени привилегии. Други двама министри преди мен също са се опитвали да ги стеснят до минималните, разрешени от Виенската конвенция. Това каза министърът на външните работи Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Попитан за привилегиите им, Митов отговори, че част от привилегиите са купуване на коли без да плащат ДДС, ползване на данъчни облекчения и др. „Най-вероятно са зачестили сигналите за неправилно паркиране и нарушаване на закона, получени в МВР. Също и неприлично поведение на консулите“.

Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, увери, че преди да се предприемат такива стъпки са били направени консултации с Министерство на финансите и МВР. „От държавите-членки на ЕС само у нас консулите се ползват с такива големи привилегии“.

„Обикновено почетните консули са хора, които могат да помогнат за добрите двустранни икономически връзки със страната, сътрудничество в културата и др.“, посочи външният ни министър.

На въпрос дали е поискал от външния министър на Турция посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче да бъде отзован, Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, отговори така: „ С Република Турция имаме да решаваме прекалено важни въпроси - бежанския поток, изграждането на интерконенторните връзки и др. В момента трябва да се действа умно, мъдро и спокойно. Това би довело до реципрочни действия. Аз твърдя, че не е нужно да се стига до крайности заради действията на един дипломат“, предупреди външният ни министър.

„Много често някои дипломатически действия не са публични. Тъй като това би накърнило двустранните отношения“, допълни Митов.

Дипломат номер едно у нас предупреди, че обострянето на отношенията между България и Турция би било катастрофа.

Митов бе категоричен, че Турция не е притиснала в ъгъла ЕС заради бежанците. Той увери, че все още няма постигната договореност за приемането на Турция в ЕС и отпадане на визовия режим за турски граждани. „ Между Турция и ЕС има общи интереси“.

Той отново заяви, че България ще държи в споразумението за затварянето на Балканския маршрут за бежанците да не доведе до създаването на нов маршрут през нашата страна. Освен това, когато бъде приета визова либерализация за Турция, ще трябва реадмисията вече да работи.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2450 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.03.12 | 11:34

1
zyxte li go toq pedal Mitov kakvi gluposti nagovori ...napravo na stulba i vujeto na vrata my yyyyyyyyyyyyyy

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини