Парламентът прие доклада за дейността на БАН за 2014 г.

  • 09 март 2016 13:41

  • 1048
  • 1
Парламентът прие доклада за дейността на БАН за 2014 г.
© Novini.bg

Парламентът прие Годишният доклад за дейността на Българската академия на науките /БАН/ за 2014 г. Той беше представен в пленарна зала от председателя на академията акад. Стефан Воденичаров.

През 2014 г. в БАН са работили 2943 учени, като не е допуснато скокообразно увеличение на броя на професорите. Това по думите на акад. Воденичаров показва, че критериите за академично израстване в БАН се спазват много строго.

Публикационната дейност включва 9960 заглавия, 3941 от които са в международни реферирани списания. Най-висок дял са научните публикации в направление нанонауки, нови материали и технологии, както и в направление информационни и комуникационни науки и технологии. По думите на акад. Воденичаров учените в Академията имат широко международно признание. Академията е търсен партньор и от българската индустрия.

Недобра е картината във възрастовата структура на учените, каза акад. Воденичаров и допълни, че липсва приток на млади хора в науката. Причина за това е неефективната политика на държавата за задържането на млади, висококвалифицирани специалисти и крайно недостатъчния бюджет на БАН, посочи той.

Не получаваме нищо в субсидията за капиталови разходи, всичко правим със собствени средства, каза акад. Воденичаров.
Всички изследвания на БАН са съобразени с Националната стратегия за развитие на научните изследвания. Регионалните академични центрове спомагат за връзката между учените в цялата страна и академията, отбеляза акад. Воденичаров, цитиран от БТА.

Важна е съвместната дейност на БАН с Македонската академия на науките, каза той. "Тази година ще честваме Кирил и Методий в Скопие", посочи акад. Воденичаров. Подготвяме съвместно честване на Климент Охридски в Охрид и Скопие, допълни той.

В рамките на дебатите депутати от различни партии посочиха, че дейността на БАН е недостатъчно финансирана. Не е редно да поставяме повече БАН в оправдателен режим, защото тя е водещият научен център на страната, заяви депутатът от АБВ Мариана Тодорова. Оттук насетне трябва да се затвърждава престижът на БАН, а не да я караме да се оправдава, допълни тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1048 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2016.03.17 | 11:29

1
Ако някой не знае все още, БАН са били и още са Масонска организация. Тази организация в същността си винаги е била против напредъка на българската наука и въздигането на великия български народ. Съд за тези псевдо-учени и масони!

Добави коментар

Водещи новини