Илияна Йотова: Гърция не бива да се превръща в огромен бежански лагер

  • 01 март 2016 08:49

  • 1873
  • 2
Илияна Йотова: Гърция не бива да се превръща в огромен бежански лагер
© Булфото

Гърция не бива да се превръща в огромен бежански лагер. Това е изключително опасно както за Балканите, така и за България. Тази позиция изрази пред БНР евродепутатът Илияна Йотова преди организираната от нея конференция "Бежанската криза – гласове от Балканите". Йотова изрази опасенията си, че от Гърция може да започне ефектът на доминото.

Подготвяйки тази конференция, не предполагах, че темата засяга ситуацията в окото на бурята. Положението е на прага на хуманитарната катастрофа, алармира евродепутатът: "Търсят се два изхода – затваряне на гръцко-македонската граница с непредвидими последствия и постигане на реално споразумение с Турция, като двете страни започнат да изпълняват реално ангажиментите си".

За съжаление нито Европа, нито Турция дават знак, че са напълно готови за това, подчерта Йотова. Тя нарече първия вариант изключително опасен: "Като че ли сме във война. Тази дума вече се чува на всички равнища, което е изключително опасно… Наистина сме в ситуация, която много прилича на военни действия".

Илияна Йотова заяви, че общата европейска политика вече опира само до спешни мерки: "В Европа ври и кипи и европейските институции сякаш са абсолютно безсилни, за да направят обща политика, която е нужна на всички. Политиката на парче няма как да успее. Или ще бъдем солидарни, или ще претърпим много тежък провал в решаването на кризата с бежанците".

Относно настоящата дипломатическа совалка на Доналд Туск, Йотова отбеляза, че като че ли броят на всички преговори, резолюции и съвети е обратнопропорционален на резултатите, но призова да запазим известен оптимизъм.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1873 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
77

2016.03.03 | 23:34

2
А ние ли да се превьрнем в бежански лагер ?
Умник Гюро

2016.03.02 | 16:44

1
Тази червена пуtка лесно дава акъл с 30 000 евро месечна заплата от европейския парламент. Майка ви да еbа, долни комунисти!

Добави коментар

Водещи новини