Кунева: Реформите в българското образование са в унисон с обсъжданите в ЕС мерки

  • 24 февруари 2016 21:13

  • 1605
  • 8
Кунева: Реформите в българското образование са в унисон с обсъжданите в ЕС мерки
© Булфото

Реформите в българското образование - както в училищното, така и във висшето, са в унисон с реформите, които в момента се обсъждат на ниво Европейски съвет. Това заяви пред журналисти в Брюксел вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22, която участва в редовното заседание на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС, съобщи пресцентърът на МОН.

Нещата, с които се бори българското общество и българската икономика, са типични за почти всяка една европейска държава. В момента едва ли има страна, която да може да каже, че има пълно съответствие между уменията, с които младите хора излизат от образователната система, и уменията, необходими за трудовия пазар, коментира още Кунева.

Тя посочи, че страните в ЕС имат възможността да обсъждат добри практики и да се сравняват, което развива всички. Страните, които успяват, са тези, които в тясно взаимодействие с бизнеса създават още от ранна училищна възраст умения за предприемачество, както и онези държави, които подкрепят професионалното и дуалното образование.

Българското правителство ще предприеме необходимите мерки по тези две линии, както и по отношение на висшето образование. С промените в Закона за висшето образование се дава предимство на приоритетни професионални направления, за които има глад на пазара на труда, както и се разписват защитени специалности. Те може да не са актуални днес, но произвеждат редки специалисти и трябва да ги запазим, за да може да ги използваме при нужда, каза още Кунева и даде като пример за такива т.нар. екзотични филологии.

Вицепремиерът съобщи още, че на днешния съвет е бил обсъден и въпросът за образованието на мигрантите. Тези, които вече са в Европа, трябва да могат да се включат на пазара на труда, затова е важно образование не само за децата, но и за цялото семейство - както по език, така и за умения. Друг важен акцент е в ЕС да се намери форма на признаване на квалификациите от трети страни, за да може да се използва по-пълноценно икономическият потенциал на бежанците.

Заседанието на Съвета продължава. Просветните министри на ЕС обсъждат начините, по които образованието може да помогне в процеса на социално включване и да предотврати радикализацията сред младите.

Преди началото на съвета вицепремиерът Кунева се срещна с еврокомисаря по образованието, младежта, културата и спорта Тибор Наврачич, когото запозна с предприеманите от МОН конкретни стъпки, произтичащи от промените в Закона за висшето образование и новия Закон за училищното и предучилищното образование. Радвам се, че българското правителство получава подкрепата на Европейската комисия за провежданите реформи в образованието, коментира Кунева. Двамата обсъдиха визитата на еврокомисаря Наврачич в София на 8 април тази година.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1605 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Гост

2016.03.01 | 17:55

8
Дрън, дрън. Много хубаво се е изказала г-жата, аз дори не си направих труда да го прочета.
дрън дрън дрън

2016.02.25 | 21:35

7
Нещата, с които се бори българското общество дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън Българското правителство дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън Заседанието на Съвета продължава дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън ДРЪН ДРЪН ДРЪН ДА СА МЕТНЕШ НА КОНСКИ... ТРЪН

2016.02.25 | 14:17

6
Тая сган не се интересува от българия, а само от гейския съюз!

2016.02.25 | 14:17

5
АБЕ ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ ЛИ ПОНЕ ЕДНО НЕЩО ДА НАПРАВИТЕ БЕЗ ЕС БЕ НЕКАДЪРНИЦИ. ЕДНО ВРЕМЕ БЕЗ СССР НЕ МОЖЕХТЕ ДА ПРЪДНЕТЕ, СЕГА БЕЗ ЕС. ТРЯБВА ДА СЕ ИЗЧЕЗНЕ ВАШЕТО ОСАКАТЕНО ПОКОЛЕНИЕ ЗА ДА ТРЪГНЕ БЪЛГАРИЯ НАПРЕД. КАК ПА ЕДИНСТВЕНО ВИЕ В ЕВРОПА СТЕ ТОЛКОВА ОСАКАТЕНИ.

2016.02.25 | 14:17

4
Все едно чета изявления на Политбюро на БКП, еви му майката значи.

2016.02.25 | 12:13

2
Mi da,to edna banda razboinici shumkari,vzeli vlastta s pomoshtta na 4ujda,v slu4aq savetskata,armiq,nqma kak da e protiv sobstveniq si narod,tai kato takiva hora nqmat rod i rodina!!! I kakto vijdame v dneshno vreme,decata i slugite im sashto!!!

2016.02.25 | 12:13

1
Политбюро ,никога не е било против собствения си народ ,дупедавецо краварски !

2016.02.25 | 14:17

3
Какво общо има Еврогейския съюз с българското самосъзнание ! Или ЕС е един голям сапун ,с който се мием собствената мърсотия ?

Добави коментар

Водещи новини