Горанов: Очакванията към доклада за КТБ бяха твърде преекспонирани

  • 24 февруари 2016 13:56

  • 1286
  • 1
Горанов: Очакванията към доклада за КТБ бяха твърде преекспонирани
© Булфото (архив)

Според министъра на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва очакванията към доклада на "Аликс партнерс" са били твърде преекспонирани.

Той коментира това пред журналисти след края на заседанието на кабинета. В отговор на въпрос министърът отбеляза, че по силата на договореностите с консултантската компания, документът само е минал през Министерството на финансите и е постъпил в секретното деловодство в Народното събрание. Мина през нас, но не съм си позволил да го чета защото има един нюанс, който не знам дали се осъзнава - докладът съдържа банкова тайна и ние се движим по ръба на закона - да се разкрива пред народните представители банкова тайна, без да има изрична законодателна инициатива или решение на съда, отбеляза министърът. По думите му документът е предоставен в НС заради обществения интерес и ще стои там колкото е необходимо.

В него ще се види това, което се видя и в доклада на разследващата комисия към НС, смята Горанов. Когато говорим за проблеми в една банка, трябва да се обърнем към това кой може да ги създаде - оперативното ръководство. Ако има раздавани необезпечени кредити, лоша политика на управление, граничещи с кражба и пирамида, не знам какво се очаква повече от този доклад освен извода, че банката беше декапитализирана с лоши практики от нейните собственици и ръководството, мотивира се министърът. По думите му има атакувани хиляди сделки, включително и прихващания, след промяната в закона, която е дала такава възможност. За съжаление доста време се загуби от неплатежоспособността до несъстоятелността на банката, през което време доста хора са предприели сделки, които към онзи момент са били законни, коментира Горанов. По думите му така допълнително е затруднена работата на синдиците.

"Една банка не може да бъде ограбена, освен ако някой не разбие трезора, нещо за което има обвинения към някои от акционерите на банката, или ако не се раздадат необезпечени кредити. Ако общественият интерес е такъв, че трябва да се знае още повече за несъстоятелността на банката, смятам, че не с популистки лозунги, а с промени в Закона за банковата несъстоятелност може да се разкрие всичката налична информация в КТБ, която да покаже кой е участвал в разграбването на банката. Ако депутатите смятат, че има нужда от още такива промени, интересът ще надделее и такива ще бъдат направени", каза още Горанов. Той обаче е на мнение, че в случая се говори по-скоро за "силни популистки опити да се отклони това, което по същество е престъпление, в една или друга посока".

Няма как една банка да се докара до фалит, освен от онези, които я управляват, и тези, които я притежават, категоричен е министърът.
По отношение на въпроса дали докладът да бъде разкрит, министърът коментира, че ако договорът бъде нарушен, разследващата фирма може да предяви претенции към другата страна на договора. Ако се прецени, че общественият интерес надделява - няма пречка за това, заяви Горанов. Според него другият риск е изводите от доклада да създадат допълнителни пречки пред качествената работа на синдиците по възстановяване на средствата. "За съжаление парите, раздавани от КТБ и харчени през свързани фирми отдавна са извън патримониума на банката", заключи министърът на финансите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1286 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
gost

2016.02.25 | 08:19

1
Az ne sam finansov ministar,a schofior,no mi e predelno iasno,koi e izto4il KTB.Vaprosa e koi oschte e u4astval v izto4vaneto.

Добави коментар

Водещи новини