В доклада за КТБ не се посочва кой е източвал банката, притеснени депутати

  • 24 февруари 2016 11:55

  • 1598
  • 3
В доклада за КТБ не се посочва кой е източвал банката, притеснени депутати
© Булфото

В доклада за КТБ не се посочва кой е източвал банката, коментираха пред журналисти депутати, запознали се с документа.

Припомняме, докладът, написан изцяло на английски, от вчера е на вниманието на народните представители в секретното деловодство на Народното събрание.

Частично стават ясни механизмите за източване на банката, но не стават ясни хората, които са зад тях, каза независимият депутат Георги Кадиев.
"Времето е в нас и ние сме във времето, докладът е в парламента и парламентът е в доклада - горе долу това очаквахме - да видим хора от парламента, които са в доклада - няма такова нещо", коментира той, цитиран от БТА.

Кадиев посочи, че не е доволен от доклада. По думите му документът е добра счетоводна работа - описани кредити, фирмите, които са ги получили, описани обезпечения, дадена някаква оценка колко може да се събере от тези обезпечения и препоръки.

Всъщност единственото стойностно нещо в цялата история са препоръките, смята депутатът. Той отбеляза, че тези кредити ги има в кредитния регистър, както и фирмите, които са ги получили.

Тъй като препоръките са дадени на 23 септември, моят основен въпрос е от тогава досега някой предприел ли е някакви мерки, посочи той. Според Кадиев трябва да има ново разследване и то трябва да бъде в друга посока - не консултантска, а изпълнителна, т.е. задача да се съберат средства от кредитите.

Румен Гечев от "БСП лява България" коментира, че докладът е професионално направен и ще бъде полезен на държавата и институциите. Попитан кой е източвал КТБ, той посочи, че в доклада не пише име. Това не е следствие или прокуратура, това е одиторски доклад на практика, който е анализирал счетоводни баланси на фирмите, проследил е как са взимани кредитите и къде са отишли парите, но не е тяхна работа да сочат с пръст кой е виновен, това е работа на българската прокуратура, добави Гечев.

Според него парите могат да се проследят и без доклада. Кой е взел парите е ясно още от две години, но до момента не сме доволни от това, което прави съдебната система, защото никой не е наказан, коментира Гечев. Имат имена, във всеки кредитен договор е написано кой дава кредита, кой го получава, така че оттам нататък къде са се движели парите са подробности, добави той. С трите си имена са на бюрото на прокурор кой е получил парите без обезпечение, кой е дал парите без обезпечение и, ако обичат, да започват съдебните процеси, призова депутатът.

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев каза, че все още не се е запознал с доклада за КТБ, но според това, което е чул от колеги, които са го чели, документът по-скоро няма да разкрие истината за източването на банката.
"Дори се притеснявам дали този доклад съдържа достатъчно материали и за прокуратурата, защото той има две цели - граждански производства за връщане на парите и наказателни производства за наказване на виновните, косвените впечатления, които получих, са, че за втората цел не върши работа", добави Кънев.

Последвайте канала на

1598 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.02.27 | 21:56

3
Не се посочва в доклада , но ... Всичко е ясно ! ТИКВАТА сложи Цветан Василев в КТБ , вкара парите на държавата там и после ЛАПЧО с бандитите около него 4 милиарда и сега тегли огромни заеми мутрата ! А Василев стана банкер № 1 , ББ си чопли носа и си бърка в гъза ! Народът да го духа !

2016.02.27 | 21:56

2
Надали има някои да не знае КОИ са ортаците на Цв.Василев - втората троина коалиция, които за това стискаха властта година и половина.
бобо

2016.02.27 | 21:55

1
АМИ ЗА КАКВО СМЕ ПЛАТИЛИ НА ТЕЗИ ИЗМИСЛЕНИ ОДИТОРИ ?

Добави коментар

Водещи новини