Русия ни заплаши: Ставате мишена ако имате US-радари

  • 27 май 2011 15:55

  • 1196
  • 1
Русия ни заплаши: Ставате мишена ако имате US-радари
©

България трябва да разбере цялата отговорност от приемането на решение за разполагане на елементи от американската система за противоракетна отбрана (ПРО). Това заяви във Варна постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин след срещата на Комитета НАТО-Русия, която се проведе преди започването на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на Алианса.

„Всеки елемент от система за ПРО е потенциална мишена. Ако България приеме на своя територия подобна военна инфраструктура, то тя се превръща в част от евентуален терористичен план”, коментира Рогозин. Той отбеляза, че като цяло Русия е готова да участва в проекта за ПРО, но при определени гаранции за своята сигурност.

„Като цяло, ние сме готови да участваме в проекта, ако получим гаранции, че системата няма да е насочена срещу стратегическия ядрен потенциал на Русия. Ако има някакви заплахи, то те са по южния периметър”, каза още Рогозин. Той коментира, че разполагането на елементи от американската система за ПРО в Румъния не е критично за Русия, но това не е валидно за разполагането на такава в Северна Европа. Русия би сметнала за заплаха за своята сигурност евентуалното разполагане на елементи от ПРО в Северна Европа, отбеляза руският дипломат.

За ситуацията в Арабския свят Рогозин коментира, че там революцията я започват леви радикали, а я завършват десни фундаменталисти. „Политическият ислямизъм е опасен и аз имам сериозни опасения за това, което става в Арабския свят. Западният свят приветства случващото се като демократични революции, но ние вече имаме много горчив опит с подобни революции”, посочи Рогозин. За Афганистан посланикът на Русия в НАТО коментира, че САЩ са направили същите грешки, както навремето и СССР, но са допуснали и свои собствени. Той отбеляза, че в страната не е създадена надеждна система за сигурност, която в момента се крепи единствено на присъствието на чуждестранните войски.
 

Последвайте канала на

1196 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
art

2013.05.31 | 18:39

1
nikvo amerikansko pro v bulgariq , kogato nie napravim v sa6t togava i te v nas.

Добави коментар

Водещи новини