Георги Първанов към МС: Спрете изтичането на мозъци

  • 18 ноември 2011 10:43

  • 1446
  • 4
Георги Първанов към МС: Спрете изтичането на мозъци
©

Не можем да постигнем желаното икономическо и социално развитие, ако не обърнем посоката – от напускане към завръщане на талантливите българи от чужбина.

Това каза президентът Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в, който откри кръгла маса на тема: „Електронните инфраструктури: новите магистрали на европейското развитие на България”. Форумът се провежда под егидата на българския държавен глава и генералния директор на ЮНЕСКО.

Нито транспортните, нито енергийните, финансовите, стоковите и човешките потоци са мислими днес, без електронните магистрали, които променят всички останали инфраструктури, придавайки им нови качества – интелигентност, гъвкавост, самопрограмиране, оптимизиране, категоричен е държавният глава.

През следващите години трябва да изградим електронните инфраструктури у нас като част от европейските и световни електронни инфраструктури. 40 млн. служители в Европа използват интегрирани услуги и мрежи. Наблюдава се и друг процес - уеднаквяване на предлаганите услуги.

България значително изостава в развитието както на магистралните комуникационни високоскоростни средства спрямо европейската научно-изследователска мрежа, така и в изграждането на модерни национални грид и суперкомпютърни центрове. Участието на страната в европейското научно и образователно пространство не е на задоволително равнище. Инвестициите в образованието, науката, иновациите са на едно от най-ниските равнища в ЕС, отбеляза държавният глава.

Последвайте канала на

Novini.bg
1446 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2011.11.19 | 09:01

4
Наистина е тъжно, че младите и кадърни хора напускат България, но те са абсолютно прави за себе си. По-добре в изгнание, отколкото да стоят тук и да робуват на комунистическата мафия!

2011.11.19 | 09:01

3
Защо не ги говореше тия неща докато беше ти президент а след като избраха Росен започна да ги плямпаш?
..

2011.11.19 | 09:01

2
ОСВЕН ЛАЙНА ДРУГО НЕ ЗАБЕЛЯЗВАМ ДА ТЕЧЕ ,ОТ УСТАТА ТИ

2011.11.18 | 21:01

1
Все сте го спряли изтичането на мозъци, а пък да ги върнете въобще няма смисъл да го споменавате защото няма начин да стане. Никой здраво мислещ не би се върнал в България. Е връщат се някои но те не са мозъци а по-скоро хора на които на запад не им изнася да живеят, а по им допада да миткат по заведенията с приятели на по кафенце цял ден :)))

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини