Томислав Дончев: България има почти всички предпоставки да бъде убежище за инвестиции

  • 17 февруари 2016 14:56

  • 1762
  • 5
Томислав Дончев: България има почти всички предпоставки да бъде убежище за инвестиции
© Булфото

България има почти всички предпоставки да бъде убежище за инвестиции, които търсят по-спокойно и по-добро място, заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник по време на икономически форум. Инвеститори от нестабилни райони търсят по-добро място за вложенията си, коментира вицепремиерът и изтъкна, че това е възможност за страната.

Дончев посочи пред деловите среди необходимостта от развенчаване на няколко мита. Сред тях той открои този, че в българската икономика има нисък дял на индустрията и слаба технологична база. Дончев напомни, че по данни от 2014 г. делът на индустрията в БВП е 28,4 на сто. По думите му тази стойност е по-висока от средния показател за света и доста по-високо от средния показател за Европа - 16-17 на сто. Голямата задача е, ако имаме индустрия с такъв сериозен дял, то тя да е по-иновационна и да произвежда продукти с по-висока добавена стойност, заяви Дончев.

Обща ключова задача между публичния и частния сектор е свързана с привличането и задържането на човешкия капитал, каза вицепремиерът, развенчавайки мита, че човешкият капитал в България е с влошено качество и състав. Софтуерната индустрията формира 1,74 на сто от БВП на страната, за последните десет години приходите от IT-компаниите бележат ръст 600 процента и това показва, че тезата няма как да е съвсем вярна, аргументира се Дончев.

Поредният мит, с който вицепремиерът препоръча да се разделим, е този за наркотичната зависимост на икономиката ни от европейските средства, дори стигайки до по-крайната теза, че те разболяват икономиката, което по думите на Дончев не е вярно. Подобно допускане ни лишава от възможността да се възползваме по най-добрия начин от европейските средства. Той отбеляза, че реалният им дял от БВП на страната е под пет процента. Във връзка с новия програмен период вицепремиерът посочи като предизвикателство пред бизнеса да се възползва от възможностите на финансовия инженеринг, чийто дял след 2020 г. ще бъде по-висок - към 30 процента.

В отговор на въпрос на участник във форума Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник коментира, че по темата с КТБ може да се каже, че назад във времето повече от една институция не си е свършила работата. Освен БНБ, очевидно е имало пропуски в работата на одиторски компании, както и в системата за национална сигурност и в частност - финансовото разузнаване.

Пред журналисти вицепремиерът каза, че се надява да има ръст на икономиката на България през тази година, като се запази тенденцията от миналата година, и той да бъде базиран на износа с допълнителен ефект от увеличеното вътрешно потребление. Той изрази очакванията си по окончателни данни ръстът на икономиката ни през 2015 г. да бъде поне три на сто.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1762 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2016.02.17 | 23:07

5
Да да има ; само с изключение на правосъдие.

2016.02.17 | 23:07

4
ПАК ГОВОРИШ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ.НИКОЙ НОРМАЛЕН НЯМА ДА СИ ОСТАВИ ПАРИТЕ МУ ДА БЪДАТ ОТКАДНАТИ ОТ АЛЧНИ ПОЛИТИЦИ

2016.02.17 | 23:07

3
абе кой ще идва тука? като народ като нас пълно с крадси. и не знаеме друго.

2016.02.17 | 23:07

2
Кви инвестиции кви пет лева в тази корумпирана и без работеща правосъдна система!

2016.02.17 | 23:07

1
Нали Вождът Оцеола каза, че сме "лош матрял"! И защо излага данни от 2014 година? Тия Гробари са лъжци и мошенници!

Добави коментар

Водещи новини